Ταμείο Βουλγαρικής Εταιρείας

epidosis logo

Ταμείο Βουλγαρικής Εταιρείας

Μια σύσταση εταιρείας στην Βουλγαρία έχει εύκολα και δύσκολα σημεία που αξίζει όμως να τα προσέξουμε και να τα αναλύσουμε.

Καταστατικά, μια ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) στη Βουλγαρία (OOD ή EOOD) υπόκεινται σε έλεγχο Ταμειακών Διαθεσίμων. Πολλοί επιχειρηματίες, αντιλαμβανόμενοι εσφαλμένα την έννοια του Ταμείου της εταιρείας τους, προβαίνουν σε αναλήψεις χρημάτων απ’ τον λογαριασμό όψεως της εταιρείας τους (είτε στο ταμείο της τράπεζας είτε στο ATM), για προσωπική τους χρήση και εξυπηρετώντας ΜΟΝΟ τις ατομικές τους ανάγκες. Έτσι, δημιουργούν μια “τρύπα” στα λογιστικά τους βιβλία και στο ταμείο της εταιρείας τους, καθώς η αυθαίρετη και χωρίς αιτιολογία ανάληψη μετρητών, επιφέρει ποινές και σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Η φορολόγηση εταιρικών κερδών στη Βουλγαρία, γίνεται με συντελεστή 10% (Flat Tax) και η Διανομή Μερισμάτων στους εταίρους με συντελεστή 5%. Εδώ ακριβώς είναι η πηγή του προβλήματος, καθώς εάν έχετε προβεί σε ανάληψη μετρητών απ’ το ταμείο της εταιρείας, θα πρέπει να πληρώσετε τον φόρο διανομής μερισμάτων (5%) ειδάλλως σε τυχόν έλεγχο Ταμειακών Διαθεσίμων απ’ το Υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας, επιφέρει ποινή και θα πρέπει να πληρώσετε 20% τον Φόρο Διανομής Μερισμάτων! Αλλά το πρόβλημα για τους μη Φορολογικούς Κατοίκους Εξωτερικού (BG) συνεχίζεται και αυτή η “ξαφνική και υποχρεωτική” διανομή μερισμάτων επιφέρει περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα, όπου είστε Φορολογικοί Κάτοικοι (δεν ανήκετε δηλαδή στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού). Θα πρέπει λοιπόν να επαναπατρίσετε τα Μερίσματα απ’ την Αλλοδαπή Εταιρεία και να πληρώσετε +10% Φόρο Επαναπατρισμού Μερισμάτων + Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (σε κλίμακα) πχ +4% οπότε αγγίζετε αθροιστικά την διπλή φορολόγηση (Double Tax), δηλαδή στο παράδειγμα μας:

  • 10% Εταιρικός Φόρος BG
  • 5% Φόρος Διανομής Μερισμάτων BG
  • 10% Φόρο Επαναπατρισμού στην Ελλάδα
  • 4% Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Στο τέλος της ημέρας δηλαδή, συνολικά 29% (Double Tax)

Καλέστε άμεσα στα γραφεία της εταιρείας μας (Θεσσαλονίκη και Αθήνα) και κλείστε μια συνάντηση για φοροσχεδιασμό με τα έμπειρα στελέχη μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.
Privacy Preferences
Όταν επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, μπορεί να αποθηκευτούν πληροφορίες από τον περιηγητή σας για διάφορες υπηρεσίες, συνήθως υπό τη μορφή Cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Παρακαλούμε έχετε υπόψιν σας ότι ο αποκλεισμός κάποιοων coookies μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας.