Ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία: Δυνατότητες στην περίοδο της πανδημίας

bgbusiness_1f1f6ea8bd65e22cdcc6f3b3dad87fdf

Ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία: Δυνατότητες στην περίοδο της πανδημίας

Ένα μήνα πριν από το τέλος του 2020, μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει ένα είδος δίνης μεταξύ του κόσμου πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και αυτού που θα την ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Ο μετασχηματισμός ολόκληρων βιομηχανιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ήδη σε εξέλιξη και αυτό θα έχει, αναπόφευκτα, όλο και πιο απτό αντίκτυπο στα όσα γίνονται στην Βουλγαρία και, φυσικά, στη βουλγαρική οικονομία. Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο ερέθισμα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι οι τοπικές και ξένες επενδύσεις, οι οποίες, παρά την σημερινή στασιμότητα, έχουν σοβαρή προοπτική ανάπτυξης. Ανάπτυξης που είναι πιο αισθητή στις βιομηχανίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Οι καιροί είναι αβέβαιοι, αλλά η πανδημία έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για τις υψηλές τεχνολογίες», δήλωσε ο Ιβάν Μιχαήλοφ, μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βουλγαρία, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Βουλγαρία (Radio Bulgaria). «Σε γενικές γραμμές, ο τομέας της πληροφορικής δεν επηρεάστηκε πολύ σε αρνητικό επίπεδο. Θα έλεγα ότι συνέβη, μάλλον, το αντίθετο,. Οι περισσότερες εταιρείες του τομέα, η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες βιομηχανίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους και να προσφέρουν διάφορες πρόσθετες δραστηριότητες και υπηρεσίες. Οι μητρικές εταιρείες θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία, επειδή το εδώ περιβάλλον παρουσιάζει μεγαλύτερη ευελιξία. Η αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερη, σε αντίθεση με το 2019, όταν αντιμετωπίζαμε κάποιες δυσκολίες. Τότε γίνονταν λόγος για εισαγωγή προσωπικού, για υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά τώρα επικρατεί ένα κλίμα ομαλοποίησης, το οποίο δε οδηγεί σε δραστική συρρίκνωση στον τομέα των επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι προοπτικές ,για το 2021, δείχνουν μια τάση διατήρησης σε ορισμένες επιχειρήσεις και επέκτασης σε άλλες».

Αν και ακόμα δεν το θεωρεί σταθερή τάση, ο Ιβάν Μιχαήλοφ αναφέρει ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των Βουλγάρων που επέλεξαν να επιστρέψουν για να συνεχίσουν να εργάζονται στη Βουλγαρία.

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Άλλοι επηρεασμένοι από την πανδημική κατάσταση στον κόσμο, καθώς και από το διαδικτυακό περιβάλλον που επιτρέπει την εργασία από οπουδήποτε. Η πρόσβαση στο στελεχικό προσωπικό είναι πλέον πιο ευέλικτη, καθώς οι ίδιες οι εταιρείες έχουν πλέον τη γνώση ότι οι υπάλληλοί τους μπορούν να εργάζονται από διαφορετικά μέρη, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό».

Η μετανάστευση, τουλάχιστον, 2 εκατομμυρίων Βούλγαρων δημιούργησε σημαντική έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Η κάλυψη του κενού αυτού διαρκεί πολύ και απειλεί, ακόμη και, την επιβίωση ορισμένων επαγγελμάτων. Η πανδημία έχει αναβάλει προσωρινά την ανάγκη εισαγωγής εργαζομένων, αλλά μόλις τελειώσει, θα βρεθεί ξανά στην ημερήσια διάταξη, οπότε πρέπει να συνεχιστεί η αναζήτηση μιας διαρκούς λύσης. Προς το παρόν, η αγορά ανθρώπινων πόρων παραμένει δυναμική, υποστηρίζει ο Ιβάν Μιχαήλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις πρωτοβουλίες που θα βοηθούσαν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην εξασφάλιση προμηθειών και στην αγορά εργασίας είναι το nearshoring. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ενώνει 14 διμερή επιμελητήρια στη Βουλγαρία, τα οποία συνεργάζονται με το υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλγαρική Υπηρεσία Επενδύσεων. Στόχος είναι η καλή τοποθέτηση της Βουλγαρίας στην παγκόσμια διαδικασία επιστροφής της παραγωγής στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο τους επικεντρώνεται σε δύο κατευθύνσεις – «Μηχατρονική» και «Χημική Βιομηχανία».

Μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία πληροφορικής, η Βουλγαρία πρέπει να εμβαθύνει την ανάπτυξή της σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία και η φαρμακευτική βιομηχανία, όπου υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες για επιτυχείς επενδύσεις. Κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), η ΕΕ διαθέτει στοχευμένους πόρους για επενδύσεις σε αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό για την Βουλγαρία να μην χάσει την ευκαιρία, αλλά να την αξιοποιήσει στο έπακρο.

Fonte:  bnr.bg

Lascia un commento

Devi essere loggato per inviare un commento.
preferenze sulla privacy
Quando visitate il nostro sito web, il vostro browser può memorizzare informazioni per vari servizi, di solito sotto forma di cookie. Qui potete modificare le vostre impostazioni sulla privacy. Si ricorda che il blocco di alcuni cookie può comportare una riduzione delle funzionalità del sito web.