Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Τα 8 χρηματοδοτικά μέτρα υποστήριξης επιχειρήσεων και πολιτών

Μέσω 8 διαφορετικών οικονομικών μέσων με δημόσιο πόρο περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων λέβα (2,3 δισεκατομμύρια ευρώ), το κράτος θα υποστηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και τα πρόσωπα σε άδεια άνευ αποδοχών λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19. Αυτό δήλωσε σε ειδική ενημέρωση ο Υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ με την παρουσία του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Το πρώτο μέτρο προβλέπει την χορήγηση άτοκων δανείων για την προστασία των ατόμων που δεν έχουν την δυνατότητα να εργαστούν στις συνθήκες της πανδημίας. Θα ξεκινήσει μέσω της κρατικής Βουλγαρικής Τράπεζας Ανάπτυξης και θα διοικείται από 12 εμπορικές τράπεζες με ανεπτυγμένο δίκτυο καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Επικεντρώνεται σε φυσικά πρόσωπα και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια έως 4 500 λέβα (2 300 ευρώ) με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες και περίοδο αποπληρωμής έως 5 έτη. Τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να έχουν εργαστεί τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες τον Μάρτιο, εάν αυτός είναι ο μήνας που βγήκαν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Το δεύτερο μέτρο αφορά σε ακάλυπτα δάνεια έως 300 000 λέβα (πάνω από 153 000 ευρώ) για την εξασφάλιση ρευστότητας σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα διαχειρίζεται επίσης από τη Βουλγαρική Τράπεζα Ανάπτυξης μέσω εμπορικών τραπεζών. Το αναμενόμενο χαρτοφυλάκιο δανείων που θα ληφθεί βάσει αυτού του μέσου μπορεί να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ). Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση αυτών των δανείων θα είναι η μείωση των εισόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, εκκρεμείς και ακυρωμένες παραδόσεις από τις αρχές Μαρτίου 2020.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και για τα δύο μέσα είναι μέχρι το τέλος του 2020.

Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι ένα εργαλείο επένδυσης κεφαλαίου σχεδιασμένο για εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν και να αποκαταστήσουν την οικονομία μετά την κρίση, ιδίως στους τομείς της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης. Πρόκειται για περίπου 400 εταιρείες, κυρίως καινοτόμες επιχειρήσεις εκκίνησης.

Τα ταμεία αστικής ανάπτυξης είναι ένα άλλο ενδιαφέρον μέσο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα ταμεία μπορούν να υποστηρίξουν δραστηριότητες που είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν μέσω συνηθισμένων τραπεζών. Δικαιούχοι αυτών μπορεί να είναι δήμοι, συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την κατάσταση με τον κοροναϊό.

Ο Υπουργός Γκοράνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πόροι που χορηγούνται θα βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Πηγή: Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελει μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να σας ενημερώσει σε περίπτωση που η επιχείρησή σας στη Βουλγαρία υπάγεται σε κάποιο από τα παραπάνω μέτρα ενίσχυσης.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: