Ταμείο Βουλγαρικής Εταιρείας

logo epidosi

Ταμείο Βουλγαρικής Εταιρείας

Μια σύσταση εταιρείας στην Βουλγαρία έχει εύκολα και δύσκολα σημεία που αξίζει όμως να τα προσέξουμε και να τα αναλύσουμε.

Καταστατικά, μια ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) στη Βουλγαρία (OOD ή EOOD) υπόκεινται σε έλεγχο Ταμειακών Διαθεσίμων. Πολλοί επιχειρηματίες, αντιλαμβανόμενοι εσφαλμένα την έννοια του Ταμείου της εταιρείας τους, προβαίνουν σε αναλήψεις χρημάτων απ’ τον λογαριασμό όψεως της εταιρείας τους (είτε στο ταμείο της τράπεζας είτε στο ATM), για προσωπική τους χρήση και εξυπηρετώντας ΜΟΝΟ τις ατομικές τους ανάγκες. Έτσι, δημιουργούν μια “τρύπα” στα λογιστικά τους βιβλία και στο ταμείο της εταιρείας τους, καθώς η αυθαίρετη και χωρίς αιτιολογία ανάληψη μετρητών, επιφέρει ποινές και σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Η φορολόγηση εταιρικών κερδών στη Βουλγαρία, γίνεται με συντελεστή 10% (Flat Tax) και η Διανομή Μερισμάτων στους εταίρους με συντελεστή 5%. Εδώ ακριβώς είναι η πηγή του προβλήματος, καθώς εάν έχετε προβεί σε ανάληψη μετρητών απ’ το ταμείο της εταιρείας, θα πρέπει να πληρώσετε τον φόρο διανομής μερισμάτων (5%) ειδάλλως σε τυχόν έλεγχο Ταμειακών Διαθεσίμων απ’ το Υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας, επιφέρει ποινή και θα πρέπει να πληρώσετε 20% τον Φόρο Διανομής Μερισμάτων! Αλλά το πρόβλημα για τους μη Φορολογικούς Κατοίκους Εξωτερικού (BG) συνεχίζεται και αυτή η “ξαφνική και υποχρεωτική” διανομή μερισμάτων επιφέρει περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα, όπου είστε Φορολογικοί Κάτοικοι (δεν ανήκετε δηλαδή στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού). Θα πρέπει λοιπόν να επαναπατρίσετε τα Μερίσματα απ’ την Αλλοδαπή Εταιρεία και να πληρώσετε +10% Φόρο Επαναπατρισμού Μερισμάτων + Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (σε κλίμακα) πχ +4% οπότε αγγίζετε αθροιστικά την διπλή φορολόγηση (Double Tax), δηλαδή στο παράδειγμα μας:

  • 10% Εταιρικός Φόρος BG
  • 5% Φόρος Διανομής Μερισμάτων BG
  • 10% Φόρο Επαναπατρισμού στην Ελλάδα
  • 4% Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Στο τέλος της ημέρας δηλαδή, συνολικά 29% (Double Tax)

Καλέστε άμεσα στα γραφεία της εταιρείας μας (Θεσσαλονίκη και Αθήνα) και κλείστε μια συνάντηση για φοροσχεδιασμό με τα έμπειρα στελέχη μας.

Lascia un commento

Devi essere loggato per inviare un commento.
preferenze sulla privacy
Quando visitate il nostro sito web, il vostro browser può memorizzare informazioni per vari servizi, di solito sotto forma di cookie. Qui potete modificare le vostre impostazioni sulla privacy. Si ricorda che il blocco di alcuni cookie può comportare una riduzione delle funzionalità del sito web.