Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Γιατί στη Βουλγαρία?? – Ελληνικές και Διεθνείς Εταιρείες που επέλεξαν τη χώρα

Κατά τα τελευταία χρόνια, η χώρα της Βουλγαρίας αποδείχθηκε να είναι ένας ιδιαιτέρως δημοφιλής προορισμός για την λειτουργία των επιχειρήσεων των τοπικών επιχειρηματιών αλλά και των ξένων επενδυτών και πολυεθνικών στη χώρα.

Ποια πλεονεκτήματα προκύπτουν από την ίδρυση μιας εταιρείας στη Βουλγαρία;

Χαμηλότερο ρίσκο

Η Βουλγαρία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2007.

Φορολογικά πλεονεκτήματα

Η Βουλγαρία απολαμβάνει ένα από τα ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, η φορολογική νομοθεσία είναι απόλυτα συγχρονισμένη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να αναπτύσσεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κυβερνητική πολιτική είναι εστιασμένη προς την δημιουργία ακόμη καλύτερων συνθηκών και επιχειρηματικού κλίματος, ενθαρρύνοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Η ίδρυση μιας εταιρείας στη Βουλγαρία απαιτεί μόνο λίγες ημέρες. Το χαμηλότερο απαιτούμενο κεφάλαιο σύστασης έχει μειωθεί στο μόλις 1 ευρώ. Η εγγραφή της εταιρείας και η έκδοση για αυτήν ΑΦΜ δύναται να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Αποφυγή της διπλής φορολογίας

Η Βουλγαρία έχει υπογράψει και εφαρμόζει, με 58 χώρες παγκοσμίως, διεθνείς συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Χαμηλότερα επιχειρηματικά κόστη

Άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να ανευρεθεί με ένα από τα μικρότερα κόστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι τιμές μίσθωσης και πώλησης ακινήτων βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά ελκυστικό επίπεδο τιμών.

Άριστη τοποθεσία

Τοποθετημένη στον δρόμο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με την κεντρική της θέση στη βαλκανική χερσόνησο, η χώρα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή εγκατάστασης επιχειρήσεων. Τέσσερις Ευρωπαϊκοί δίοδοι μεταφορών διέρχονται από τη χώρα, με τους τρείς από αυτούς να συνδέονται με τη Σόφια.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια λίστα με εταιρείες οι οποίες επέλεγαν να επενδύσουν στη Βουλγαρία:

Ελληνικές Εταιρείες:

Eko Bulgaria S.A.

 • Λιανικό εμπόριο μέσω ενός δικτύου 84 σταθμών πρατηρίων καυσίμων και 4 δεξαμενές πετρελαίου υπό το εμπορικό σήμα της ΕΚΟ.
 • Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των οικονομικών προϊόντων (Unlead 95 Economy, Diesel Economy) στη χώρα.
 • Λιανικό εμπόριο των λιπαντικών ΕΚΟ
 • Παραδόσεις σε βιομηχανικούς, γεωργικούς και εμπορικούς πελάτες.
 • Κατοχή άνω του 10% του μεριδίου αγοράς

Η εταιρεία υλοποιεί επιτυχώς το διάρκειας 5 ετών επενδυτικό της σχέδιο για τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία, κατασκευάζοντας νέες εγκαταστάσεις, αποκτώντας αλλά και εκσυγχρονίζοντας τα ήδη υπάρχοντα πρατήρια βενζίνης που κατέχει.

Alumil Bulgaria

Η εταιρεία εστιάζει στις πωλήσεις προφίλ και συστημάτων αλουμινίου καθώς και μιας ευρείας γκάμας συμπληρωματικών προϊόντων / εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα συστήματα αλουμινίου.

 • Η Alumil ενίσχυσε την παγκόσμια παρουσία της στον κλάδο μετά την επέκταση των αποθηκών της, την εγκατάσταση των νέων εργοστασίων της –όπως αυτό στη Βουλγαρία- και την παραγωγή θερμικών συστημάτων πέδησης μέσω θυγατρικών της εταιρειών.
 • Η εταιρεία βρίσκεται μεταξύ των ηγετών της αγοράς στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Κύπρο, Βοσνία, Ουγγαρία, Πολωνία, Αίγυπτο, Τουρκία, χώρες της Βαλτικής, Ρωσία, Ντουμπάι, κλπ).

Chipita Bulgaria S.A.

Η Chipita Bulgaria ιδρύθηκε το 1995 με την παραγωγή της στη χώρα να ξεκινά τον Αύγουστο του 1996. Η επιτυχής αγοραστική υλοποίηση του προϊόντος της εταιρείας στη Βουλγαρία, είναι αυτό που καθόρισε το άνοιγμα του εργοστασίου της στην Kazichene, κοντά στη Σόφια.

 • Επενδύθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ στην βουλγαρική παραγωγή.
 • Η Chipita Bulgaria αποτελεί ένα κέντρο παραγωγής και ένα κομβικό σημείο για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Η εταιρεία παράγει και εμπορεύεται σνακ με βάση το αλεύρι και σοκολάτες ζαχαροπλαστικής.

Coca-Cola HBC Bulgaria AD

Η Coca-Cola HBC Bulgaria AD είναι η εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής των προϊόντων της Coca-Cola για τη Βουλγαρία. Είναι μελος του CCHBC Group – έναν από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων της Coca-Cola στον κόσμο, εξυπηρετώντας 540 εκατομμύρια ανθρώπους σε 28 χώρες, όπως επίσης και ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής μη αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη.

 • 2005 – Η Coca-Cola HBC Bulgaria AD ανοίγει outsourcing κέντρο στη Βουλγαρία εξυπηρετώντας 26 χώρες
 • 2013 – Η Coca Cola Enterprises μεταφέρει στη Βουλγαρία το χρηματοοικονομικό και λογιστικό τμήμα της, εργαζόμενη με 170 εκατομμύρια πελάτες στη Δυτική Ευρώπη
 • Εγκατέστησε δύο εργοστάσια εμφιάλωσης στις πόλεις Kostinbrod και Bankya, για την παραγωγή ενός ευρέους φάσματος μη-αλκοολούχων ποτών.
 • Δημιούργησε 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα
 • Η Coca-Cola System έχει συνεισφέρει στην τοπική οικονομία με επενδύσεις άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ

Nobel International

 • Κατασκευή ηλιακών συστημάτων
 • Ιδρύθηκε στη Βουλγαρία στο τέλος του 2012
 • Περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι στη Βουλγαρία
 • Αίθουσα 20.000 τ.μ. παραγωγής στο Elin Pelin, κοντά στη Σόφια

Κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης είναι οι εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αφρικής. Η απότομη αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών δαπανών μείωσαν την ανταγωνιστικότητά της στις ξένες αγορές, γεγονός που αποτέλεσε και τον λόγο για την μετεγκατάστασή της στη Βουλγαρία.

Η περιοχή της Σόφιας διαθέτει ένα μεγάλο πλήθος έμπειρων εργαζομένων, καθώς αποτέλεσε το κέντρο της βιομηχανίας μετάλλου 20 με 30 χρόνια πριν.

Nikas Bulgaria

Η Nikas Bulgaria ιδρύθηκε το 1996. Με την πάροδο του χρόνου το εργοστάσιο επεκτάθηκε, ώστε να εξασφαλιστούν μεγαλύτεροι χώροι αποθήκευσης και παραγωγής αλλά και η συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ. Οι εταίροι της Nikas αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους πελάτες στην αγορά της Βουλγαρίας. Η διανομής της Nikas καλύπτει το σύνολο της χώρας, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται με επιτυχία με τους κύριους χονδρεμπόρους και διανομείς ανά περιοχές.

 • Εργοστάσιο στο Botevgrad
 • 648 εργαζόμενοι
 • 5000 σημεία πώλησης

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Viber

Με περισσότερους από 600 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι μία από τις τρεις πρώτες περιοχές σε αριθμό χρηστών της συγκεκριμένης εφαρμογής.

 • Η πόλη της Σόφιας στη Βουλγαρία έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του περιφερειακού της γραφείου για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά την παρακολούθηση της σταθερής ανάπτυξης της περιοχής, τη στρατηγική της θέση και το χαμηλό κόστος των επιχειρήσεων.
 • Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας είναι Βούλγαρος. Ο κος Αtanas Raykov, στοχεύει στη συνέχιση της ανάπτυξης της δημοτικότητας της εφαρμογής στην περιοχή, σχεδιάζοντας την τοπική στρατηγική μάρκετινγκ και το ειδικό περιεχόμενο για τους τοπικούς χρήστες.

IBM Bulgaria LTD.

Η IBM είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στον κόσμο, με περισσότερα από 65 χρόνια ηγεσίας στην παροχή βοήθειας σε βουλγαρικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην καινοτομία. Η προηγμένη τεχνολογία της IBM και η τεχνογνωσίας της υποστηρίζει τις πιο σημαντικές οικονομικές διαδικασίες και τις βιομηχανίες της χώρας. Την 5η Μαΐου του 1994 η IBM Βουλγαρίας επαν-εγκαινιάστηκε. Τέσσερις γενιές Βούλγαρων έχουν μεγαλώσει με την IBM.

 • 2007 – Η IBM επεκτείνει Global Logistics Center της στη Σόφια, παρέχοντας πλήρεις υπηρεσίες για τις ανάγκες της IBM σε ολόκληρο τον κόσμο.

Hewlett-Packard Bulgaria LTD.

 • Απασχολεί πάνω από 6000 άτομα
 • 2006 – Η HP ανοίγει το Global Logistics Center της στη Σόφια. Η τοποθεσία επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ 14 ακόμη χωρών.
 • Τον Απρίλιο του 2015, η Hewlett-Packard επένδυσε πάνω από 10 εκατομμύρια λέβα σε ένα νέο εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας στη Βουλγαρία, το οποία πήρε 2 χρόνια για να κατασκευαστεί και ο στόχος του είναι να τονώσει την τεχνολογία και τις επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς και την προώθηση της κατάρτισης των εργαζομένων της HP.

AIG Bulgaria

Η AIG είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός ασφάλισης ιδιοκτησιών και γενικής ασφάλισης που εξυπηρετεί περισσότερους από 70 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Με μία από τις πιο εκτεταμένες σειρές προϊόντων και υπηρεσιών, με βαθιά κατάρτιση και τεχνογνωσία καθώς και άριστη οικονομική δύναμη, η AIG επιτρέπει την εμπορική και προσωπική ασφάλεια των πελατών της, διαχειριζόμενη τους κινδύνους με αυτοπεποίθηση.

 • Φέτος AIG άνοιξε ένα κοινό κέντρο υπηρεσιών στη Βουλγαρία που εξυπηρετεί 17 χώρες, επενδύοντας πάνω από 4 εκατομμύρια λέβα.
 • 350 εργαζόμενοι, με βλέψεις να φτάσουν τους 500 μέχρι το τέλος του έτους.

NESTLÉ Bulgaria

Από το 1994 NESTLÉ Bulgaria είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στη Βουλγαρία και ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς επενδυτές στον τομέα των τροφίμων και ποτών στη χώρα. Κάθε ένα από τα προϊόντα της εταιρείας απολαμβάνει εξέχουσα θέση στη βουλγαρική αγορά.

 • Τα έσοδα της εταιρείας από τη λειτουργία της αναμένεται να φθάσουν τα 330 εκατομμύρια BGN (από 211 εκατ εκατομμύρια $ / 168,7 ευρώ) το 2014.

Siemens

Το 2006 η γερμανική εταιρεία άνοιξε ένα εργοστάσιο μετασχηματισμού στη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία ήταν η τρίτη χώρα, μετά τον Καναδά και την Κίνα, όπου η Siemens χρησιμοποίησε τόσο υψηλής τεχνολογίας παραγωγή. Η επιλογή της Siemens απέδειξε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Βουλγαρίας, την στρατηγική της θέση και τα προσόντα του ανθρώπινου δυναμικού της.

 • Εργοστάσιο στο Botevgrad – επένδυση τεσσάρων εκατομμυρίων, 60 εργαζόμενοι.
 • Εργοστάσιο στο Πράβετς – Το 2011 η επιχείρηση μεταφέρθηκε και τώρα έχει περισσότερους από 300 εργαζομένους
 • Το προϊόν προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγή για τα εργοστάσια στη Γαλλία και τη Γερμανία

Microsoft Bulgaria

Τα Βουλγάρικα γραφεία του ΙΤ κολοσσού άνοιξαν στη Σόφια το 1999.

 • Κάθε χρόνο η εταιρεία παρουσιάζει τριψήφιους αριθμούς αύξησης του κύκλου εργασιών και των πελατών
 • Εξακολουθεί να παρέχει στους πελάτες της καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις

Schneider Electric Bulgaria

Όντας στη βουλγαρική αγορά από το 1990, με την παραγωγή της στην Perushtitsa και τις τελευταίες 2 δεκαετίες, η εταιρεία έχει αναπτυχθεί:

 • Νέα μονάδα στο Plovdiv το 2007
 • Νέα γραφεία σε Βάρνα, Μπουργκάς και Ruse
 • Η εταιρεία έχει κερδίσει βραβεία για τον καλύτερο ξένο επενδυτή και Παραγωγό της χώρας

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

«Ενίσχυση Επενδυτικών Σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων Νέων & Υπό Σύσταση Μεγάλων Επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027 η εν λόγω δράση συνολικού ύψους

Blog

«Ενίσχυση Επενδυτικών Σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων Υφιστάμενων Μεγάλων Επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027, η εν λόγω δράση συνολικού