Ίδρυση εταιρίας με κεφάλαιο μόλις 1€ και χωρίς επίσκεψη στην Εφορία; Κι όμως γίνεται

IKE1_7f2349e7424bc6d4bb07101440eaf4a9

Ίδρυση εταιρίας με κεφάλαιο μόλις 1€

Ένα από τα στάδια της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τι μορφή θα έχει η εταιρία που θα συσταθεί.

Η σωστή επιλογή μπορεί στην αρχή να μοιάζει μικρής σημασίας, ωστόσο είναι σημαντική στη συνέχεια καθώς και μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη.

Η νέα μορφή εταιρίας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια ονομάζεται  Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) απαιτεί ελάχιστο χρόνο σύστασης και σχετικά μικρό όγκο δικαιολογητικών και τοποθετείται ανάμεσα στην Ατομική επιχείρηση και τις άλλες μορφές εταιρικών σχημάτων όπως η ΕΠΕ, ΟΕ και ΑΕ.

Η ΙΚΕ συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα για σε σχέση με τις άλλες εταιρικές μορφές.

 • Ελάχιστο κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε ένα Ευρώ
 • Οι μετοχές διαχωρίζονται από το κεφάλαιο
 • Είναι εμπορικού σκοπού εταιρία και διαθέτει πλήρη νομική προσωπικότητα
 • Έχει περιορισμένα τα διοικητικά και λειτουργικά έξοδά της (δικηγόρος, συμβολαιογράφος και κοινοποιήσεις)
 • Αναγνωρίζεται κάθε εισφορά (κεφάλαιο, εργασία ή ευθύνη εγγυητή), ενώ οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων και της εταιρίας είναι απλές και ξεκάθαρες
 • Διαθέτει σχετικά μεγάλη ευελιξία στις επιλογές και τις αλλαγές/τροποποιήσεις εξαιτίας της αμφίπλευρης ταυτότητάς της και ως κεφαλαιουχική και ως προσωπική (ιδιωτική) εταιρία

 

ΑΤΟΜΙΚΗ Vs IKE

Συχνά όταν κιόλας η έναρξη είναι άμεση και επιτακτική συχνά τίθεται ένα δίλημμα. “ΑΤΟΜΙΚΗ ή ΙΚΕ”. Ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας μπορεί να είναι αρκετά διαφωτιστικός σχετικά με το ποιο εταιρικό σχήμα θα επιλεγεί.

ΑΤΟΜΙΚΗΙΚΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ
Τέλος επιτηδεύματος650,00 €1.000,00 €
Διαδικασία σύστασηςΣτην Εφορίαμέσα από την Υπηρεσία Μια Στάση του ΓΕΜΗ
Φορολογική Έδρα στο σπίτιναι υπό προϋποθέσεις ανάλογα με την δραστηριότηταΟΧΙ
Χρήση συνεργατικού χώρου ως φορολογική έδραναι υπό προϋποθέσεις ανάλογα με την δραστηριότηταναι υπό προϋποθέσεις ανάλογα με την δραστηριότητα
Κατηγορία Λογιστικών Βιβλίων Β’ – ΑπλογραφικάΓ’ – Διπλογραφικά
Φορολογικές ΥποχρεώσειςΛιγότερεςΠερισσότερες – μηνιαίως
Συντελεστής φορολογίαςΞεκινάει από 9%24%
Προκαταβολή φόρου100%100%
Φόρος ΜερισμάτωνΔεν έχει5%
Δημοσίευση οικονομικών καταστάσεωνΔεν χρειάζεταιΕπιβάλλεται
Υποχρέωση απογραφήςΌχιΝαι
Διάρκεια ΛειτουργίαςαπεριόριστηΟρισμένου χρόνου (12 έτη εκτός εάν ορίζεται κάτι άλλο στο καταστατικό
Ελάχιστο υποχρεωτικό ΚεφάλαιοΔεν απαιτείταιΈνα (1) ευρώ
Ευθύνη ΕταίρωνΑπεριόριστη – Και με την προσωπική τους περιουσίαΕυθύνη έχει η ΙΚΕ. Οι εταίροι μέχρι το ύψος των εισφορών τους
Δυνατότητα λήψης αμοιβής από τον διαχειριστήΌχιΝαι
Ετήσια Συνδρομή ΓΕΜΗ30,00 €100,00 €
Μεταβολή δραστηριότηταςΕνημέρωση σε ΕΦΚΑ και μητρώο εφορίαςΤροποποίηση καταστατικού και υποβολή σε ΓΕΜΗ

 

Πριν την τελική επιλογή για το τι μορφή επιχείρησης να επιλέξει, είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσει  αρχικά τι επιχειρηματικό σκοπό έχει βάσει του σχεδίου που έχει και έπειτα να υπολογίσει το πως θα εξελιχθεί τα πρώτα χρόνια σε σχέση με τον τζίρο και τα κέρδη του.

Η επιλογής της νομικής μορφής ΙΚΕ συμφέρει όταν αναμένεται η επιχείρηση να έχει αρκετά κέρδη από την αρχή και βάσει του επιχειρηματικού του σχεδίου πρόκειται να κάνει άμεση και ταχεία ανάπτυξη με υποκαταστήματα και αγορές.

 

 

Διαδικασία σύστασης ΙΚΕ

Εφόσον αποφασιστεί να συσταθεί ΙΚΕ ως νομική μορφή, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής:

Έδρα της ΙΚΕ: Αν και ακόμα υπό σύσταση, η έδρα μπορεί να μισθωθεί με εγγύηση του διαχειριστή της υπό σύσταση εταιρίας.

Σκοπός της ΙΚΕ: Θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι σωστοί ΚΑΔ και προβλεφθούν όσοι θα έχετε καταλήξει έστω στους κλάδους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μπορεί ο σύμβουλος κατά την σύσταση να ενεργοποιήσει τους ορθούς Κ.Α.Δ.. Καλό είναι να κάνετε μία μνεία και για δραστηριότητες που τυχόν να δραστηριοποιηθείτε στο μέλλον έτσι ώστε να αποφύγετε τις περιττές τροποποιήσεις καταστατικών.

Επωνυμία και διακριτικός τίτλος της εταιρίας: Όπως σε όλες τις επιχειρήσεις είναι βασικό  να μην υπάρχει άλλη εταιρία με την ίδια επωνυμία και τον ίδιο διακριτικό τίτλο. Από την πλευρά της επωνυμίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι επιθυμείτε, καθώς δεν απαιτείται να αναφέρονται τα ονόματα των συμμετεχόντων. Στον τομέα της ονομαοδοσίας το τμήμα Marketing & Business Development της EPIDOSIS μπορεί να σας βοηθήσεις και να σας καθοδηγήσει ώστε να βρείτε το κατάλληλο διακριτικό για την υπό σύσταση εταιρία σας.

Capital της εταιρίας: Ο νόμος είναι ξεκάθαρος ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο είναι μόλις 1€. Ωστόσο αυτό που συνίσταται είναι να ορισθεί το κεφάλαιο που πρόκειται να επενδυθεί στην επιχείρηση. Αυτό δεν αποφύγει προβλήματα στα λογιστικά άρθρα καθώς και την επιβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου 1% επί του ποσού σε κάθε αύξηση κεφαλαίου.

Διαχειριστής της εταιρίας: Ο ορισθείς διαχειριστής είναι αυτός που θα έχει υποχρέωση ασφάλισης ΕΦΚΑ ενώ για τους εταίρους είναι προαιρετικό. Επίσης, για τη διαδικασία σύστασης δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα τόσο για το διαχειριστή όσο και για τους εταίρους. Επισημαίνεται επιπλέον, ότι αν επιλέξετε ο διαχειριστής να ούτε το 1% και ταυτόχρονα ο εταίρος να έχει σχεδόν 100% επί των εταιρικών μεριδίων, τότε σε αυτή την περίπτωση η ΙΚΕ θεωρείται μονοπρόσωπη, και συνεπώς δημιουργείται η υποχρέωση ασφάλισης και του διαχειριστή και του εταίρου.

Από το 2020 έχουν αλλάξει οι εισφορές των διαχειριστών ΙΚΕ όπως και ατομικών επιχειρήσεων, για την κύρια ασφάλιση. Δεν συνδέονται με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους, αλλά ούτε και με τα έτη ασφάλισης. Επίσης, δίνεται πια το δικαίωμα στους διαχειριστές των εταιρειών να επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κλάση πλέον της κατώτατης υποχρεωτικής.

 

Μετά την έναρξη

Μετά την έναρξη της εταιρίας τα βήματα που ακολουθούν είναι τα εξής:

 • Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού Τράπεζα: Έκδοση όψεως λογαριασμού, άμεσα, καθώς εντός 30 ημερών από την έναρξη θα πρέπει να δηλωθεί στο taxis ο ΙΒΑΝ ως επαγγελματικός λογαριασμός.
 • Δημιουργία Ιστοσελίδας: Η κατοχύρωση του domain είναι απαραίτητη προκειμένου Η διεύθυνση ιστοσελίδας να κοινοποιηθεί στο ΓΕΜΗ. Κι εδώ απευθυνθείτε στο το τμήμα Marketing & Business Development της EPIDOSIS για να σας παράσχει τις ανάλογες κατευθύνεις.
 • Κατάθεση Πιστοποιητικού αρχικού κεφαλαίου στο ΓΕΜΗ συνοδευόμενο με το πρακτικό Διαχείρισης.
 • Ανάρτηση μισθωτηρίου της έδρας στο TAXIS με δήλωση του ΑΦΜ της ΙΚΕ και αντίστοιχη καταχώρησή του ιδιοκτήτη της έδρας στο υ στο TAXIS.
 • Σε περίπτωση που επιθυμείτε να απασχολήσετε προσωπικό στην ΙΚΕ, θα πρέπει να κάνετε απογραφή στο ΙΚΑ. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει κάποιες μέρες πριν παρέχοντας στον λογιστικό σας σύμβουλο τα στοιχεία των εργαζόμενων προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες και το προσωπικό να ξεκινήσει να εργάζεται.
 • Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της νεοιδρυθείσας ΙΚΕ προϋποθέτει την προμήθεια ταμειακής ή φορολογικού μηχανισμού θα πρέπει να ελέγξετε αν είστε υπόχρεος P.O.S. . Τέλος από την 1/1.2021 καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσα από την εφαρμογή  myData της ΑΑΔΕ. Κι εδώ η EPIDOSIS μπορεί να σας προτείνει ως επίσημος Accounting Partner της EPSILON NET την εφαρμογή EPSILON SMART που είναι απόλυτα συμβατή  με την πλατφόρμα myData της ΑΑΔΕ.

Σε συτό το σημείο η ΙΚΕ ξεκινάει τη δραστηριότητά της και είστε έτοιμοι να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.

 

 

#PoweredbyEPIDOSIS – Η απόλυτη 360ο Υποστήριξη μόνο από την EPIDOSIS

PoweredbyEpidosis2

 

H EPIDOSIS δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Πολωνία, παρέχοντας υπηρεσίες εξατομικευμένου φοροσχεδιασμού με έντονο συμβουλευτικό χαρακτήρα, για περισσότερα από 30 χρόνια. Η εκτεταμένη ενασχόληση με τις συγκεκριμένες αγορές μας έχει εξοπλίσει με ασύγκριτη εμπειρία και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να σας βοηθήσουμε να πραγματοποιήσετε το επιχειρηματικό σας εγχείρημα με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό επιτυχίας.

Every company that is supported by EPIDOSIS in accounting and tax matters is covered in all areas of the business spectrum. Starting from legal and translation support, continuing with the search for inclusion in subsidized programs and funding to strategic promotion and business development support of the company.

Η συνεργασία με την EPIDOSIS θα σας «μυήσει» στην απολύτη 360ο υποστήριξη από μια και μόνο εταιρία. Αυτό που εμείς ονομάζουμε #PoweredbyEPIDOSIS και μας ξεχωρίζει από οτιδήποτε γνωρίζετε μέχρι τώρα στον τομέα της Συμβουλευτικής επιχειρήσεων.

 

- Personalised tax planning

Accounting planning and control are necessary to avoid tax risks and to obtain the maximum possible benefit within the framework of each country's legislation. Correct tax planning shields your entire business, taking into account the needs and the particular challenges it faces in the environment in which it operates.

 

- Full tax and banking support

EPIDOSIS provides you with Tax and Accounting Support services and a comprehensive tax planning that will embrace every aspect of your business. At the same time we are able to support every businessman in opening current bank accounts in Greek and foreign banks.

 

- Payroll coverage and support 

Monitoring of the manager's insurance contributions and obligations as well as the recruitment procedures, payroll and making all necessary submissions regarding it on both a monthly and annual basis.

 

– Εφαρμογή Ηλεκτρονικής τιμολόγησης  EPSILON Smart

An integral part of the company's accounting support is the installation of an electronic invoicing application as from 20 July 2020 all businesses are obliged to transmit the data of all their accounting records to the MyDATA platform of the Hellenic Revenue Authority.

This platform holds the electronic tax books (e-books) which must be in line with the company's income tax returns (E3), VAT and other taxes and fees.

H EPIDOSIS, ως Official Accounting Partner της EPSILON NET μπορεί και παρέχει σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και μικρομεσαία επιχείρηση τη λύση του EPSILON Smart, την αρτιότερη εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης, προκειμένου εύκολα, γρήγορα και με αξιοπιστία, να ξεκινήσει τη μετάβαση στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

 

– Δωρεάν Tax Training Seminar

In each new partnership EPIDOSIS organizes a Personalized Tax Seminar on behalf of the client. This concerns the correct issue of the company's documents and its accounting management. The training takes place at the start of the company's operations and can be repeated if required. It concerns general management while specific issues are clarified at any time required.

 

– Ολοκληρωμένη Νομική Υποστήριξη

The Legal Department of our company with our experienced lawyers, apart from the legal establishment of your company, undertake the drafting of all commercial contracts and other legal issues that will arise during the operation of your company. EPIDOSIS can additionally safeguard your interests in any transaction with potential partners and can take care of your security for issues such as trademark registration.

 

– Αναζήτηση ένταξης σε επιδοτούμενα προγράμματα

EPIDOSIS, with the start of the cooperation, will undertake the search for inclusion in any financial and subsidized programs such as:

– ΤΕΠΙΧ

– Προγράμματα ΕΣΠΑ

– Προγράμματα Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016

 

– Marketing & Business Development Support

To συμβουλευτικό τμήμα της EPIDOSIS με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου επιτελείου μπορεί να διαμορφώσει για εσάς μια ολοκληρωμένη πρόταση marketing και branding mentoring αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη εταιρικών ιστοσελίδων, e-shop ακόμα και τη στρατηγική προώθησης στο web και τα social media  καθώς και την ανάπτυξη διαφημιστικού υλικού και video.

Each project is supervised by us having constant contact with the implementation team in order to ensure the ideal result and the ultimate success of the promotional campaign.

Παράλληλα, θα σας παρέχει τακτικά reports προόδου, αλλά και training sessions, μέσα από τα οποία θα μπορείτε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας σχετικά με τη διαχείριση των λογαριασμών σας social media.

 

– Ίδρυση – Σύσταση εταιρείας στην Βουλγαρία, Κύπρο ή Πολωνία

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προσφέρει μια σειρά από επιλογές με σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη μιας ευέλικτης και ανταγωνιστικής ηλεκτρονικής επιχείρησης, καταρρίπτοντας τα οικονομικά σύνορα και ξεπερνώντας τα «στεγανά» μιας τοπικής εταιρίας.

Within a few days you can obtain a VAT number and corporate current bank accounts, while full activation will be completed in 10-15 working days. At the same time, your company will be registered in the VIES system and will obtain a European VAT number and an EORI customs number for international transactions with third countries.

 

– Υποκατάστημα αλλοδαπής με έδρα μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα

Η ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία εξαιρετικά απλή και σύντομη, με σκοπό να πετύχουμε όλες τις φορολογικές διευκολύνσεις που προσφέρει το σύστημα των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να διακόψετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα στην Ελλάδα.

 

Epidosis Provided Services

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ευέλικτες μορφές ίδρυσης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με την έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS στο 2310 477725 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας για να κλείσουμε ένα δωρεάν ραντεβού και να συζητήσουμε για τον Εξατομικευμένο Φοροσχεδιασμό και την ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
privacy preferences
When you visit our website, information may be stored by your browser for various services, usually in the form of cookies. Here you can change your privacy settings. Please be aware that blocking some cookies may result in reduced functionality of the website.