Δεν προβλέπονται σοβαρές επιπτώσεις μετά το Brexit για τη Βουλγαρία

epidosis logo

H απόφαση των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επηρεάσει ουσιωδώς τη Βουλγαρία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov της χώρας.

Ο Goranov δήλωσε στην εφημερίδα Kapital της Βουλγαρίας ότι θα μπορούσαν ακόμη και να επωφεληθούν από τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, καθώς η Ευρώπη μπορεί να επιδιώξει την περαιτέρω ολοκλήρωση ως απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό, προκαλώντας μια ταχεία ένταξη στο Σένγκεν και την ευρωζώνη.

«Ο κύκλος εργασιών του εμπορίου μας με τη Βρετανία είναι σχετικά μικρός και καμία άμεση επίδραση δεν αναμένεται να έχουμε,» πρόσθεσε.

Ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, το Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει τη μείωση κατανάλωσης στο εσωτερικό της ΕΕ και να συρρικνωθεί και να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, οι χώρες με σημαντικό κύκλο εργασιών στο εμπόριο θα επηρεαστούν αρνητικά, πρόσθεσε ο Goranov.

Τα εθνικά στοιχεία από στατιστικές δείχνουν το εμπόριο της Βουλγαρίας με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανήλθαν σε BGN 956,4 εκατ. των εξαγωγών και 868 BGN εκατ. εισαγωγών, πολύ κάτω από τον κύκλο εργασιών με τη γειτονική Ρουμανία, την Ελλάδα, αλλά και με άλλα μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, Η Ισπανία και η Πολωνία.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
privacy preferences
When you visit our website, information may be stored by your browser for various services, usually in the form of cookies. Here you can change your privacy settings. Please be aware that blocking some cookies may result in reduced functionality of the website.