Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

COVID-19: Επείγοντα κυβερνητικά μέτρα κατά της ανεργίας – Το πρόγραμμα 60/40

Η υποστήριξη των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης [upd. 29/04/20]

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ντενίτσα Σάτσεβα διαβεβαίωσε ότι το μέτρο 60/40, το οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη στήριξη της απασχόλησης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία λήγει στις 13 Μαΐου, θα παραμείνει σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου. Από την αρχή της κρίσης, σχεδόν 88.000 άνεργοι έχουν εγγραφεί στα γραφεία εργασίας. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι 291 χιλιάδες. Περίπου 12.000 άτομα που είχαν εργαστεί στο παρελθόν στην παραοικονομία χωρίς συμβάσεις εργασίας δεν μπορούν να λάβουν καμία βοήθεια, δήλωσε η υπουργός.

 

COVID-19: Επείγοντα κυβερνητικά μέτρα κατά της ανεργίας [31/03/20]

Μετά από ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, που εκπροσωπούνται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις εργοδοτών, η κυβέρνηση ενέκρινε δέσμη μέτρων για την αντιστάθμιση των ζημιών που των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός και την αποτροπή μαζικών απολύσεων εργαζομένων και υπαλλήλων . τα μέτρα αυτά θα στοιχίσουν στην κοινωνία το ποσό των 500-750 εκατομμυρίων ευρώ (1-1,5 δισεκατομμύρια λέβα), το οποίο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ δεν θα είναι αρκετό. Αλλά, ούτως ή άλλως, αυτά τα χρήματα δεν είχαν προβλεφθεί στον ετήσιο προϋπολογισμό, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να τον ενημερώσει επειγόντως.

Το νομοσχέδιο για την ενημέρωση του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Κρατικής και δημόσιας ασφάλισης κατά 700 εκατομμύρια ευρώ (1,43 δισ. λέβα). Το αναμενόμενο έλλειμμα του κρατικού ταμείου αναμένεται να αυξηθεί σε 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ (3,5 δισεκατομμύρια λέβα) ή στο 2,9% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 5,113 δισεκατομμύρια ευρώ (10 δισεκατομμύρια λέβα), σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, το οποίο είναι γνωστό ως σχέδιο 60/40, προβλέπει ότι το κράτος θα καταβάλλει, για ένα τρίμηνο, το 60% των αμοιβών των εργαζομένων των επιχειρήσεων ορισμένων τομέων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Στους τομείς αυτούς συμπεριλαμβάνονται η λιανική πώληση, οι χερσαίες μεταφορές, οι μεταφορές επιβατών, οι αεροπορικές μεταφορές, ο ξενοδοχειακός και επισιτιστικός κλάδος, οι τουριστικές επιχειρήσεις και γραφεία, η ιδιωτική προσχολική εκπαίδευση, καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες, και αθλητικές δραστηριότητες που συνδέονται με την ψυχαγωγία. Ενισχύσεις θα χορηγηθούν και σε επιχειρήσεις άλλων τομέων με μείωση, λόγω της κρίσης, των καθαρών τους εισοδημάτων άνω του 20%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019. Το υπόλοιπο 40% του μισθού και οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, θα βαρύνει τους εργοδότες. μηνιαία αμοιβή. Θα χορηγηθεί επίσης βοήθεια στους εργοδότες των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από τα κυβερνητικά μέτρα κατά της κρίσης. Εκτιμάται ότι από αυτά τα μέτρα θα μπορούν να επωφεληθούν περίπου 300 χιλιάδες άτομα. Δεδομένου ότι το σχέδιο 60/40 είναι ουσιαστικά κρατική βοήθεια, η απόφαση εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση και η απάντηση αναμένεται εντός 24 ωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τόμισλαβ Ντόντσεφ προειδοποίησε τις επιχειρήσεις ότι αν απολύσουν τώρα το προσωπικό τους, η επιστροφή του στην εργασία, κατά την οικονομική ανάκαμψη, θα καθυστερήσει. “Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Σκεφτόμαστε τον εργοδότη, αλλά κυρίως σκεφτόμαστε τον εργαζόμενο”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. Οι επιχειρήσεις δέχτηκαν το σχέδιο 60/40 με πολλές επικρίσεις και επιφυλάξεις, πιστεύοντας ότι δεν θα βοηθήσει τους εργοδότες και δεν θα εμποδίσει την αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Λιουμπομίρ Ντάντσοφ, τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν καμία επίδραση στις πραγματικές επιχείρησεις και την ανεργία.

Η δέσμη μέτρων προβλέπει επίσης άτοκα γρήγορα τραπεζικά δάνεια ύψους 750 ευρώ (1.500 λέβα) για άτομα που βγήκαν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός, με περίοδο αποπληρωμής έως και 24 μήνες. Οι δανειολήπτες θα έχουν, επίσης, περίοδο χάριτος από 6 έως 12 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν δόσεις. Εκτιμάται ότι περίπου 130 άτομα θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα δάνεια αυτά.

Το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι απολύσεις, οι αναγκαστικές άδειες και οι μειώσεις των μισθών έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο. Στα γραφεία ευρέσεως εργασίας καταθέτουν αιτήσεις, σε καθημερινή βάση, 1.300 άτομα, σύμφωνα με το Money.bg, το οποίο προσθέτει ότι πριν από την κρίση, ο αριθμός των νεοπροσλαμβανομένων ανέργων ήταν ο μισός. Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά 2% στη Βουλγαρία.

«Έχουμε την ετοιμότητα, μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, να υποστηρίξουμε τα επιδόματα ανεργίας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ντενίτσα Σάτσεβα. Πριν από την επιδημία στη Βουλγαρία, υπήρχε μεγάλη ζήτηση εργασίας και οι εργοδότες προσέφεραν σαγηνευτικούς μισθούς, κοινωνικά πακέτα και συνθήκες εργασίας. Η ανεργία στα τέλη του περασμένου έτους μειώθηκε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 4,1%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των ανέργων ήταν 138,5 χιλιάδες και σήμερα υπάρχουν 213.700. Από την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 13 Μαρτίου έως σήμερα, 9.909 εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς αμοιβές.

Πηγή: Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελει μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να σας ενημερώσει σε περίπτωση που η επιχείρησή σας στη Βουλγαρία υπάγεται σε κάποιο από τα παραπάνω μέτρα ενίσχυσης.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: