Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

150 εκατ. ευρώ από την ΠΚΜ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό [Upd. 21.09.20]

ΠΚΜ

[Upd. 21.09.20]

Τεράστια ανταπόκριση στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας που δίνει μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Δέκα χιλιάδες αιτήσεις από επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό στην Κεντρική Μακεδονία υποβλήθηκαν μέσα σε μόλις πέντε μέρες στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο.

Η σχετική πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων άνοιξε μόλις στις 10 Σεπτεμβρίου και μέσα στις πρώτες πέντε μέρες υποβλήθηκαν ήδη 10.000 αιτήσεις από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους, αλλά και από ελεύθερους επαγγελματίες για να χρηματοδοτηθούν με ζεστό χρήμα, καλύπτοντας το 50% των εξόδων τους.

«Δεν πρόκειται για δανεισμό, αλλά για μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ήδη μέσα σε πέντε μέρες από την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ ξεπέρασαν τις 10.000. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων άνοιξε και ως τις 9 Οκτωβρίου θα κατατίθενται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι μέσα στις πρώτες πέντε μέρες υποβλήθηκαν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις, γεγονός που δικαιώνει απόλυτα την επιλογή μας», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Στη συνάντηση των δυο ανδρών, εκτός από το πρόγραμμα «Διέξοδος» συζητήθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με τις νέες δράσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2023 και να μην υπάρξει καμία απώλεια ευρωπαϊκών πόρων. Επίσης συζητήθηκε η προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, σε συνδυασμό με την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (1 Ιανουαρίου 2021) και με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Εξετάσαμε την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο είναι σε πολύ καλό επίπεδο απορρόφησης και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ευρώ από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ συζητήσαμε για τους άξονες προτεραιότητας, αλλά και για σειρά έργων, που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027. Επίσης, εξετάσαμε την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αξιοποίηση των εθνικών πόρων είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι αφορά στα κονδύλια για αποκαταστάσεις καταστροφών. Έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση σημαντικών και αναγκαίων έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η Περιφέρεια ολοκληρώνει μέσα στις επόμενες μέρες τις προτάσεις της προς την Κυβέρνηση για τα έργα που θέλουμε να ενταχθούν. Με το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που έχουμε τόσο με τον κ. Σκάλκο, όσο και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε πολύ σημαντικούς πόρους και να ολοκληρώσουμε μεγάλο αριθμό έργων, που έχει ανάγκη η Κεντρική Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε ολοκληρώσαμε περισσότερα από χίλια έργα σε όλους τους τομείς και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Είναι επίσης πολύ σημαντική η πρόβλεψη της Κυβέρνησης ότι το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες».

Ο κ. Σκάλκος επισήμανε: «Ευχαριστώ τον κ. Τζιτζικώστα για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε τόσο με τον ίδιο, όσο και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που λειτουργούν άριστα. Η συνεργασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται σημαντικά βήματα προόδου στην Κεντρική Μακεδονία, τόσο στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όσο και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απόφαση της Κυβέρνησης να διαχειριστούν οι Περιφέρειες το ένα τρίτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ είναι ειλημμένη. Αν αυτό συνδυαστεί με τις πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του 2021, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη των αναγκών των Περιφερειών είναι εξαιρετικά σημαντικά. Για να απορροφήσουμε τα κονδύλια απαιτούνται ώριμα έργα, με σαφή προστιθέμενη αξία. Απαιτούνται δράσεις πολύ συγκεκριμένες, αλλά και συνδυασμός με πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε χρέος όλοι μαζί να διασφαλίσουμε ότι και το τελευταίο ευρώ θα αξιοποιηθεί και θα πιάσει τόπο».

Πηγή: voria.gr

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε

H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να αναλάβει την υποβολή της αίτησης για την επιχείρησή σας  αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη. Η EPIDOSIS γνωρίζει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου Έλληνα Επιχειρηματία,  και είναι η μόνη που μπορεί και παρέχει κάλυψη 360ο σε όλες τις πτυχές της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Για το Πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  1. Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ξεκινά από 5.000 και φτάνει έως 50.000 ευρώ ως Κεφάλαιο Κίνησης για την επιχείρησής σας
  2. Η παραπάνω ενίσχυση ΔΕΝ επιστρέφεται στο Κράτος (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ) είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
  3. Στείλτε μας ΑΜΕΣΑ τα Οικονομικά Στοιχεία της Επιχείρησης σας ώστε να προβούμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ σε μία Μελέτη Προαξιολόγησης – Προβαθμολόγησης του Φακέλου σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε ΥΠΕΥΘΥΝΑ την έκβαση του Φακέλου σας
  4. Αναθέστε στην EPIDOSIS την Οικονομοτεχνική Μελέτη για την Υπαγωγή σας στο ΕΣΠΑ καθώς η εμπειρία μας σας διασφαλίζει 100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  5. Η εταιρία EPIDOSIS εχει κάλυψη 360 μοιρών και γνωρίζουμε όλες τις ανάγκες του σύγχρονου Έλληνα Επιχειρηματία.

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

 

—————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Kεφάλαια κίνησης 5.000 – 50.000 ευρώ θα λάβουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2021 και μάλιστα χωρίς την υποχρέωση επιστροφής του ποσού. Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ώστε να αρκεί σχεδόν… μια υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία.

Το πρόγραμμα, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία και αναμένεται να ενισχύσει με ρευστό έως και 7.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στο μέτωπο της υγείας και στο μέτωπο της οικονομίας» τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Υποστήριξε ότι η οικονομία δεν μπορούσε να παραμείνει κλειστή, ούτε να ξανακλείσει. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του τουρισμού που ήταν «χειρότερα αποτελέσματα από τις χειρότερες προβλέψεις» και στην ακύρωση ΔΕΘ και είπε ότι το πλήγμα στην οικονομία της περιοχής είναι βαρύτατο. «Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς επιχειρήσεις. Για αυτό λαμβάνουμε γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των θέσεων εργασίας. Παρέχουμε στοχευμένη ρευστότητα στην αγορά,ενισχύουμε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ως κεφάλαιο κίνησης» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πόροι των 150 εκατ. ευρω από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας επρόκειτο να διοχετευτούν σε άλλο πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά έγινε αναπροσαρμογή του, προκειμένου να καλυφθεί η επείγουσα ανάγκη των επιχειρήσεων για ρευστότητα.

Πρόκειται για την πρώτη δράση ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, που υλοποιείται σε περιφερειακό επίπεδο και θα λειτουργήσει ως “πιλότος” και για άλλες περιφέρειες που θέλουν να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό. Την περασμένη Παρασκευή η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού “άναψε το πράσινο φως” για τη δράση. Ο στόχος είναι να τρέξουν όλες οι διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς για τα δεδομένα προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ώστε έως τις 10 Οκτωβρίου να κατατεθούν οι αιτήσεις, τέλος Δεκεμβρίου να δοθούν οι εγκρίσεις και τα χρήματα να φτάσουν στις επιχειρήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, (που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος), Θωμάς Φωκίων Αλγιανάκογλου τόνισε ότι η έγκριση του προγράμματος αποτελεί μεγάλη επιτυχία, ενώ ο γενικός διευθυντής του φορέα Σπύρος Σκοτίδας ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

Το ποσό της επιχορήγησης

Η δράση επιχορήγηση 100%, δηλαδή δεν χρειάζονται ίδια κεφάλαια, όπως με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το πρόγραμμα επιχορηγεί το 50% των εξόδων της επιχείρησης, με βάση την φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2019, με κατώτατο όριο επιχορήγησης τις 5.000 ευρώ (δηλ είχε δαπάνες 10.000 ευρω το 2019)  και ανώτατο τις 50.000 ευρω (για δαπάνες 100.000 ευρω το 2019). Αν δηλαδή μια επιχείρηση δήλωσε έξοδα την προηγούμενη χρονιά κάτω από 10.000 ευρώ ή πάνω από 100.000 δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα. Αν πχ τα δηλωμένα έξοδα ήταν 20.000 ευρώ θα λάβει 10.000 ευρώ ως επιχορήγηση, και το σημαντικότερο χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων. Με βάση τα ανώτατα όρια, αν δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις είχαν δηλώσει έξοδα 100.000 τα χρήματα θα επαρκούσαν για 3.000 επιχειρήσεις, αλλά επειδή υπάρχουν και μικρότερες επιχειρείς, με βάση έναν μέσο όρο δηλωμένων δαπανών 20.000 ευρώ το 2019 υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περί τις 7.500-8.000 επιχειρήσεις.

Τα κριτήρια

Χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα από όλους τους κλάδους που περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ). Εξαιρούνται όσοι δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή και την αλιεία. Προϋπόθεση οι εταιρείες να έχουν συσταθεί νωρίτερα από τις 1.1.2019, να μην έχουν πτωχεύσει ή καταθέσει αίτηση πτώχευσης και να μην είναι προβληματικές. Ως προς το ποια θεωρείται προβληματική επιχείρηση θα προσδιοριστεί στον σχετικό οδηγό που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εξαιρούνται.

Υπάρχουν τρία κριτήρια, «απολύτως αντικειμενικά» όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο κ. Τζιτζικώστας:

– Ο αριθμός των εργαζομένων το 2019

– Η σχέση κερδών με κύκλο εργασιών

– Η μείωση που είχε ο τζίρος το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μάλιστα αυτός είναι ο συντελεστής με τη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν την χρηματοδότηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, εφόσον αποδείξουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα απασχολούν τον ίδιο αριθμό με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, χωρίς στη συνέχεια να έχουν καμία υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού. Το ποσό πρέπει να δαπανηθεί το 2021 και αν τυχόν μείνει αποθεματικό θα πρέπει να επιστραφεί.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις με ελάχιστα δικαιολογητικά

Από τη συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά περίπου 7.500 – 8.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό, με χρηματικό ποσό που θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και θα φτάνει το ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ. Οι πληγέντες επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα στο www.ependyseis.gr από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 και για διάστημα ενός μήνα, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση ώστε η οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί στις αρχές του 2021.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά από 10 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα. Πέρα από δύο δικαιολογητικά περί μη πτωχεύσεως και μη αίτησης για πτώχευση, όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται από το πρόγραμμα θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία με μια υπεύθυνη δήλωση.

Οι εγκρίσεις θα πρέπει να έχουν εκδοθεί αυστηρά μέχρι το τέλος του 2020 και οι πληρωμές το πρώτο δίμηνο του 2021.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με όλους τους ΚΑΔ που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιχορήγησης της ΠΚΜ

Πηγές: makthes.gr & amna.gr

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να αναλάβει την υποβολή της αίτησης για την επιχείρησή σας  αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη.

Συμπληρώστε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Newsletter

Υπ. Εσωτερικών: Ειδικές άδειες στο Δημόσιο για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/255/οικ.9685/2024, με τίτλο: «Μη αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών και χορήγησης κανονικών αδειών ενόψει των Ευρωεκλογών –Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».   Με