Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

10 Q & A για Ίδρυση Εταιρίας στην Βουλγαρία & Ίδρυση Υποκαταστήματος στην Ελλάδα

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ίδρυση εταιρίας στην Βουλγαρία:

1.Πρέπει να μιλάω τη γλώσσα;

Ως πελάτης της EPIDOSIS δεν είναι απαραίτητο να μιλάτε Βουλγαρικά, καθώς έχετε το πλεονέκτημα της παρουσίας στελέχους μας με γνώση Ελληνικών και Βουλγαρικών σε όποια περίσταση κρίνεται απαραίτητο, όπως σε τράπεζες, Υπουργεία, Δημόσιες υπηρεσίες κα.

Η άριστη επικοινωνία είναι βασική αρχή της εταιρείας μας και για να το πετύχουμε διαθέτουμε Μεταφραστές και Διερμηνείς, αναγνωρισμένους από το Βουλγαρικό κράτος. Στην EPIDOSIS, η ανάγκη σας για κατανόηση των απαραίτητων εγγράφων παύει να υπάρχει, καθώς οι πελάτες μας λαμβάνουν πάντα μετάφραση σε όποια γλώσσα αυτοί το επιθυμούν.

2.Μπορώ να ιδρύσω την εταιρία χωρίς να χρειαστεί να μεταβώ στη Βουλγαρία;

Η διαδικασία σύστασης εταιρείας στην Βουλγαρία είναι περίπλοκη και απαιτεί εμπειρία και γνώση πάνω στο ειδικό αντικείμενο. Η EPIDOSIS προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη ώστε  χρειάζεται μόνο μία επίσκεψή σας στην γειτονική χώρα για την ίδρυση της εταιρείας σας. Έχοντας δίπλα σας καθόλη την διάρκεια της επίσκεψής σας στην Βουλγαρία ένα έμπειρο στέλεχος της εταιρείας μας, εξασφαλίζετε χρόνο και ασφάλεια στις συναλλαγές σας.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν δύνασθε να μετακινηθείτε στην Βουλγαρία, η EPIDOSIS σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε την σύσταση εταιρείας εξ’ αποστάσεως. Αυτό προϋποθέτει μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, την επίσκεψή σας στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα ή στο Προξενείο της Βουλγαρίας στην Θεσσαλονίκη και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού κεφαλαίου και όψεως μέσω διαδικτύου, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας επιχείρησης.

3.Αν έχω εταιρία στην Βουλγαρία ασφαλίζομαι υποχρεωτικά σε κάποιον φορέα στην Βουλγαρία; Μπορώ να επιλέξω σε ποια από τις δύο χώρες θα είμαι ασφαλισμένος;

Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Βουλγαρία μπορείτε να ασφαλιστείτε στον Βουλγαρικό ασφαλιστικό φορέα καταβάλλοντας ένα μηνιαίο κόστος από €92, το οποίο σας απαλλάσσει από τον Ελληνικό ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), στην περίπτωση που δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά στην Ελλάδα.

Ωστόσο, βάσει της σχετική ασφαλιστικής νομοθεσίας της Ε.Ε., έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε αν θέλετε να είστε ασφαλισμένος στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία και άρα να πληρώνετε τις αντίστοιχες εισφορές. Η EPIDOSIS παρέχει ολοκληρωμένες λογιστικές προτάσεις οι οποίες αφορούν το σύνολο της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας, ώστε ως πελάτης μας να κάνετε πάντα την ασφαλέστερη και λιγότερο κοστοβόρα επιλογή.

4.Μπορώ να αγοράσω ή να μισθώσω ακίνητο στην Βουλγαρία;

Τα ακίνητα στην Βουλγαρία έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές και ως ιδιοκτήτης βουλγαρικής εταιρείας μπορείτε να αγοράσετε ή να ενοικιάσετε κάθε τύπου ακίνητο, όπως γραφεία, καταστήματα, κατοικίες κα. Η EPIDOSIS μπορεί να σας οδηγήσει στην πιο συμφέρουσα επιχειρηματική κίνηση, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό ακίνητο, ενώ εσείς γλυτώνετε πολύτιμο χρόνο από την μελέτη και την εύρεση.

5.Μπορώ να αγοράσω όχημα στην Βουλγαρία;

Αντίστοιχα με την αγορά ακινήτων, η Βουλγαρία ενδείκνυται και για την αγορά αυτοκινήτου. Το κόστος αγοράς ή ενοικίασης αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικά με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητα, τα οποία στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κοστοβόρα. Ως ιδιοκτήτης εταιρείας στην Βουλγαρία μπορείτε να αγοράσετε ή να μισθώσετε με leasing εταιρικό ή επαγγελματικό αυτοκίνητο. Ως πελάτης της EPIDOSIS βρίσκεστε στην προνομιακή θέση να μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα και γρήγορα το αυτοκίνητο των ονείρων σας μέσω της GCCARS. Έχετε άμεσα ένα εξαιρετικά οικονομικό leasing plan, χωρίς ψιλά γράμματα και κρυφές χρεώσεις, ώστε να οδηγείτε παντού και άφοβα το αγαπημένο σας αυτοκίνητο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

6.Θέλω να δημιουργήσω ένα e-shop, μπορώ να χρησιμοποιήσω την Βουλγάρικη εταιρία για της συναλλαγές;

Μπορείτε να πουλάτε τα προϊόντα της εταιρείας σας μέσω του e-shop σας παγκοσμίως, με έδρα εναπόθεσης στην Βουλγαρία. Η επαγγελματική δραστηριότητα στην Βουλγαρία δεν εξασφαλίζει μόνο καλύτερο φορολογικό καθεστώς αλλά και ένα άνοιγμα σε νέες αγορές. Έχοντας ένα e-shop στην Βουλγαρία μπορείτε να αυξήσετε τον τζίρο της επιχείρησής σας πωλώντας ταυτόχρονα σε πολλαπλές αγορές. Η Βουλγαρία, εκτός από προνομιακός φορολογικός προορισμός, με φορολογικό συντελεστή 10%, είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία αναζητά νέους επιχειρηματίες στο εσωτερικό της. Συνεπώς, όχι απλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Βουλγαρική εταιρεία σας για της συναλλαγές σας, αλλά θα είναι και η καλύτερη κίνηση προς την αύξηση του τζίρου σας.

7.Σε περίπτωση πρόσληψης προσωπικού, ποιο είναι το κόστος των εργατικών επιβαρύνσεων;

Το εργατικό δυναμικό, έχει εξαιρετικά χαμηλό μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, καθώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη βρίσκεται στα 200€ / μήνα περίπου για 5νθήμερη, 8ωρη εργασία και οι ασφαλιστικές του εισφορές στα 92€ / μήνα.

8.Εάν η εταιρία μου πουλάει ή αγοράζει από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πληρώνω ΦΠΑ;

Οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές (μεταξύ κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) απαλλάσσονται του ΦΠΑ, μέσω του συστήματος VIES. Ταυτόχρονα, εκκαθαρίζονται άμεσα οι Ενδο-Βουλγαρικές συναλλαγές και σας επιστρέφουν το πιστωτικό υπόλοιπο του ΦΠΑ σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας σας,  εντός 45 ημερών.

9.Αν αγοράζω προϊόντα από Ελληνικές εταιρίες για την Βουλγαρική εταιρεία μου, θα πληρώνω το Φ.Π.Α;

Από την στιγμή που η Ελληνική εταιρεία από την οποία αγοράζετε τα προϊόντα έχει δικαίωμα ενδοκοινοτικών συναλλαγών, απαλλάσσεστε της καταβολής του ΦΠΑ.

10.Αν εκδώσω ένα τιμολόγιο από την Βουλγαρική μου εταιρεία σε μία ελληνική, θα πληρώσει ο πελάτης ΦΠΑ;

Εφόσον η εταιρία του πελάτη σας έχει δικαίωμα ενδοκοινοτικών συναλλαγών, δεν επιβαρύνεται κανένας με ΦΠΑ.

ίδρυση εταιρίας Βουλγαρία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα

Εάν λοιπόν έχετε εταιρία στη Βουλγαρία μπορούμε να αναλάβουμε την ίδρυση Υποκαταστήματος στην χώρα μας και να αποκομίσετε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ οφέλη – πλεονεκτήματα.

 • Μηδενικές Εισφορές στο ΕΦΚΑ ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος για το Νόμιμο Εκπρόσωπο καθώς και για όλους τους ιδιοκτήτες της εταιρείας.
 • Απαλλαγή από την Διανομή Μερισμάτων στην Ελλάδα (όπου ο συντελεστής είναι 10% στα Νομικά Πρόσωπα) και επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Μητρική εταιρεία στο εξωτερικό (Βουλγαρία).
 • Νόμιμος Εκπρόσωπος (αντί Διαχειριστή) με δυνατότητα να οριστεί οποιοδήποτε άτομο με Ελληνικό ΑΦΜ χωρίς να επηρεάζει την εταιρεία, εάν είχε από άλλες δραστηριότητες (προγενέστερα) οφειλές σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες.
 • Επιβολή Φόρου Εισοδήματος 28% στην Ελλάδα, αλλά με ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ καθώς υποβάλει Ενοποιημένο Ισολογισμό με το Κεντρικό, οπότε “ελαφρύνεται” ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ η καθαρή θέση του.
 • Δυνατότητα δρομολόγησης Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών (χωρίς ΦΠΑ) μέσω της Μητρικής εταιρείας στην Βουλγαρία.
 • Ταμειακά Διαθέσιμα που συνδιαμορφώνονται από κοινού με το Κεντρικό στην Αλλοδαπή και δίνουν την ευελιξία μεταφορά κεφαλαίων και εσωτερικού δανεισμού

Στα υπόλοιπα θέματα, το Υποκατάστημα της Αλλοδαπής έχει στην χώρα μας:

 • Κανονικό ΦΠΑ
 • Διαθέτει Ελληνικό ΑΦΜ και υπάγεται στην ΔΟΥ Ανώνυμων Εταιρειών
 • Φορολογική Ταμειακή Μηχανή ή Φορολογικό Μηχανισμό
 • Τηρεί Διπλογραφικά Βιβλία (Γ´ Κατηγορίας)
 • Απασχολεί προσωπικό με Ασφάλιση ΙΚΑ
 • Μισθώνει εγκαταστάσεις στην χώρα μας (κατάστημα, γραφείο, παραγωγική μονάδα, αποθήκη κλπ)
 • Μπορεί να έχει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΚΑΔ)
 • Και γενικά συμπεριφέρεται και αντιμετωπίζεται (στα υπόλοιπα θέματα) όπως οι Ελληνικές εταιρίες

Επικοινωνήστε μαζί μας στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη στο τηλέφωνο +30 2310 477725 & στα γραφεία μας στην Αθήνα στο τηλέφωνο +30 210 681 0690 ή κλείστε ραντεβού παρακάτω.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: