Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Συχνές ερωτήσεις πελατών: Η περίπτωση της Κύπρου

1. Ποια διαδικασία ακολουθείται όσον αφορά τη μισθοδοσία και την ασφάλιση;

Μπορείτε να ασφαλιστείτε με δυο τρόπους σαν υπάλληλος της εταιρείας σας:

  • Μισθωτός στην εταιρία σας με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό (εκτός Κύπρου)

Στην περίπτωση αυτή οφείλετε τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις της Κύπρου. Οι εισφορές στην Κύπρο ανέρχονται στο 25,85%.Για παράδειγμα με μισθό €1000 καθαρά θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνετε στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις 290,30 ευρώ.

 

  • Μισθωτός στην εταιρία σας με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών εντός Ελλάδος (απογραφή εργοδότη).

Πρόκειται για ειδικό καθεστώς, οπότε η ασφάλιση θεωρείται μισθωτού. Το σύνολο των εισφορών ανέρχεται στο 36,16%. Στην περίπτωση αυτή υπόχρεος είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Υπογράφεται ένα συμφωνητικό ανάμεσα στην εταιρεία και στον ασφαλισμένο, το οποίο ετοιμάζεται από την Epidosis. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, γίνεται η υποβολή στο ΕΦΚΑ όπου ανήκει ο ασφαλισμένος. Κάθε μήνα ετοιμάζεται η ΑΠΔ. Ωστόσο ό,τι υποχρεώσεις προκύπτουν βαρύνουν τον ίδιο τον εργαζόμενο και όχι την εταιρεία. 

 

2. Θέλω να αγοράσω ένα tablet/κινητό/laptop, πώς πρέπει να εκδοθεί το τιμολόγιο με ή χωρίς ΦΠΑ?

Εάν η αγορά γίνει από κυπριακό κατάστημα μπορείτε να τα αγοράσετε χωρίς ΦΠΑ (σύμφωνα με το άρθρο 11Ε που αφορά την αγορά κινητών τηλεφώνων, laptop και tablet), εφόσον αγοράζονται από νομικό ή φυσικό πρόσωπο (επιχειρήσεις, εταιρείες, αυτοεργοδοτούμενοι, σωματεία, οργανώσεις, σύνδεσμοι κλπ) που διαθέτει ενεργό αριθμό εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ, και προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση ή την προώθηση των εργασιών τους.

 

Εάν η αγορά γίνει από κατάστημα στην Ελλάδα θα πρέπει το τιμολόγιο να εκδοθεί με ΦΠΑ, διότι αλλιώς θα ζητηθεί ο τρόπος μεταφοράς του προϊόντος στην Κύπρο.

3. Αν μια εταιρεία πραγματοποιεί πωλήσεις προς ιδιώτες εντός ΕΕ τι γίνεται;

Όταν γίνονται πωλήσεις σε ιδιώτες, τότε η εταιρεία θα πρέπει να χρεώνει κυπριακό ΦΠΑ (19%). Πολύ σημαντικό είναι όταν οι πωλήσεις προς ιδιώτες εντός ΕΕ ξεπεράσουν τις €10,000 (νέο πανευρωπαϊκό όριο), τότε η εταιρεία θα πρέπει να χρεώνει ΦΠΑ της χώρας του ιδιώτη. Αυτό θα πρέπει να το δηλώνει και να το πληρώνει μέσω του OSS (η Εταιρεία έχει κάνει εγγραφή στο OSS).

4. Πότε υποβάλλεται ο Φόρος Εισοδήματος;

Η φορολογική δήλωση (IR4) υποβάλλεται 15 μήνες μετά από τη λήξη του φορολογικού έτους (π.χ η δήλωση του 2022 πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024) μέσω του συστήματος Taxisnet.

5. Πώς πληρώνεται ο Φόρος Εισοδήματος;

Ο φόρος είναι πληρωτέος σε δυο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι και την 31η Αυγούστου του ίδιου έτους, η δεύτερη μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους (εάν βέβαια επιθυμείτε υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του συνολικού ποσού μια φορά μειώνοντας έτσι τα δικαστικά έξοδα). Το υπόλοιπο ποσό φόρου που πιθανόν να προκύψει στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

 

Μπορείτε να πληρώσετε μέσω του τραπεζικού σας λογαριασμού. Οι τράπεζες με τις οποίες είναι συνδεδεμένο το τμήμα Φορολογίας είναι οι εξής:  Τράπεζα Κύπρου,  Eurobank Cyprus, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος,  Astrobank,  Alpha Bank Cyprus,  Ancoria Bank,  RCB Bank, Ελληνική Τράπεζα Hellenic Bank, Societe Generalle Societe Generale Bank. 

Mπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στη Φόρμα Επικοινωνίας  ή να μας καλέσετε στα γραφεία μας στην Αθήνα  2106810690 ή στην Θεσσαλονίκη 2310477725 για να αναλύσουμε τα παραπάνω.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

ΕΝΕΡΓΕΙΑ // ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ // ΝΕΤ ΜΕΤΕRΙΝG

Γιατί να επιλέξετε την Ηλιακή Ενέργεια; ✓ Δραστική Μείωση Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας ✓ Αυτονομία Ηλεκτροδότησης ✓ Χαμηλό Κόστος Επένδυσης ✓ Αύξηση Αξίας Ακινήτου ✓ Σεβασμός

Accounting

Nομικές Υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών

H Φιλοσοφία μας Παρέχουμε νομικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών συννυφασμένες με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους εντολείς μας.   Με εξειδικευμένη