Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Τράπεζες: Προνομιακά στεγαστικά δάνεια για νέους

Μία ακόμη προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια βρίσκεται σε εξέλιξη από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, με το «στάχαστρο» των τραπεζών να είναι στραμμένο αποκλειστικά στους υποψήφιους δανειολήπτες ηλικίας μέχρι 45 ετών.

Το «δέλεαρ» που προσφέρουν οι τράπεζες, εκτός από το χαμηλό επιτόκιο, είναι η χρηματοδότηση έως και του 90% του ακινήτου, μηνιαία δόση που θα διαμορφώνεται στο 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών και δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων για τα δύο πρώτα χρόνια.

Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή «η ενίσχυση της στεγαστικής πίστης, μέσω της αύξησης των δανείων προς του νέους, αποτελεί στρατηγική επιλογή την δεδομένη χρονική στιγμή καθώς με το τρόπο αυτό από την μία συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, και από την άλλη του δημογραφικού».

 

Το «δέλεαρ» που προσφέρουν αυτή την φορά οι τράπεζες, εκτός από το χαμηλό επιτόκιο, είναι η χρηματοδότηση έως και του 90% του ακινήτου, μηνιαία δόση που θα διαμορφώνεται στο 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών και δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων για τα δύο πρώτα χρόνια.

Την αρχή έκανε τον περασμένο μήνα η Εθνική Τράπεζα, ακολουθεί η Eurobank ενώ θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση αντίστοιχων προγραμμάτων τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από την Alpha Bank.

Το στεγαστικό πρόγραμμα που λάνσαρε η Εθνική Τράπεζα «Το πρώτο μου σπίτι», απευθύνεται σε νέους έως και 45 ετών, χρηματοδοτεί έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για διάρκεια έως 40 χρόνια και με δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινάει από 3%. Ο δανειολήπτης απαλλάσσεται από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, ενώ έχει τη δυνατότητα να λάβει και προσωπικό δάνειο από την Τράπεζα, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα, για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα της Eurobank θα απευθύνεται σε υποψήφιους δανειολήπτες ηλικίας μέχρι 45 ετών, έχει προνομιακό επιτόκιο και χρηματοδοτεί το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ θα προσφέρει ελκυστικό σταθερό επιτόκιο και 35ετή διάρκεια αποπληρωμής.

 

Ενδεικτικά, αν ο δανειολήπτης επιλέξει σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια, το ύψος του επιτοκίου του για τη συγκεκριμένη περίοδο θα ανέρχεται σε 4%. Το πρόγραμμα θα διατίθεται χωρίς έξοδα φακέλου.

Μάλιστα τα δάνεια αυτά έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει και τα 40 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα είναι άνω των 75 ετών.

Συνεχίζεται το ράλι των ακινήτων

Οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων υλοποιούν την παραπάνω στρατηγική σε μια περίοδο που οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την αυξητική τους τάση και όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια του 2024.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ενισχύθηκαν σημαντικά, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,9% το 2022 και 7,6% το 2021. Οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων (ηλικίας άνω των 5 ετών) δε, αυξήθηκαν το 2023 με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,2%, υψηλότερο σε σχέση με αυτόν των νέων διαμερισμάτων (12,4%).

Στο ψυγείο η αγορά

Συνολικά πάντως η στεγαστική πίστης βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο «ψυγείο» και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι τράπεζες χορήγησαν λιγότερα στεγαστικά δάνεια απ’ ότι καταναλωτικά. Επίσης τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2023 ήταν σε μηνιαία βάση ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το 2022, που έφτασαν τα 1,212 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ πέρυσι η μέση εκταμίευση δανείου με εξασφάλιση οικιστικού ακινήτου μειώθηκε στα 68.700 ευρώ έναντι 78.800 ευρώ το 2022.

 

Και όπως επισημαίνεται στην Έκθεση του Διοικητή Τράπεζας Ελλάδος για το 2023, η μείωση της ζήτησης από τα νοικοκυριά για στεγαστικά δάνεια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων και στην επιδείνωση των αποταμιεύσεων τους.

 

Πιο συγκεκριμένα το 2023 υπεγράφησαν 14.621 νέες δανειακές συμβάσεις.

 

  • Οι περισσότερες εκταμιεύσεις (97,4%) προορίζονται για αγορά οικιστικού ακινήτου για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 2,6% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικού ακινήτου προς εκμίσθωση.
  • Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των νέων δανείων, και οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μεταξύ 5 και 10 ετών αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου. Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των νέων εκταμιεύσεων έχει μακρά περίοδο σταθερού επιτοκίου, η οποία προστατεύει τους δανειολήπτες από περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων.
  • Η μέση διάρκεια δανείου είναι 23,7 έτη. Το 20% των νέων δανειακών συμβάσεων έχουν διάρκεια έως 15 έτη, το 37% έχουν διάρκεια από 15 έως 25 έτη, ενώ το 38% έχουν διάρκεια από 25 έως 30 έτη και το υπόλοιπο 5% πάνω από 30 έτη.

Συνολικά το 2023 οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο ανήλθαν σε μόλις 1,004 δισ. ευρώ, με σταθερή πτώση των υπολοίπων σε μηνιαία βάση. Τον Μάρτιο τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν σε 27,224 δις. ευρώ, από 28,082 δις. τον Δεκέμβριο 2023 και 29,380 δις. τον Δεκέμβριο 2022.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Newsletter

Υπ. Εσωτερικών: Ειδικές άδειες στο Δημόσιο για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/255/οικ.9685/2024, με τίτλο: «Μη αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών και χορήγησης κανονικών αδειών ενόψει των Ευρωεκλογών –Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».   Με