Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Το σκηνικό των startup στη Βουλγαρία

Startup στη Βουλγαρία

Το χαμηλό κόστος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η στρατηγική της χώρας, η πρόσβασή της στις αγορές και οι ανθρώπινοι πόροι, βοηθούν ή εμποδίζουν τις επιχειρηματικές προσπάθειες της Βουλγαρίας;

Πέρυσι, η Βουλγαρία κατατάχθηκε 44η από 130 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας. Ο δείκτης τοποθέτησε τη Βουλγαρία ακριβώς πριν από την Ουγγαρία και πίσω από τη Σλοβακία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα, συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, είναι αρκετά ανταγωνιστική όσον αφορά τις startup εταιρείες της και την επιχειρηματικότητα.

Οικονομικά φιλικό περιβάλλον

Το χαμηλό εργατικό κόστος και τα χαμηλά ενοίκια, σε συνδυασμό με τα υψηλής εξειδίκευσης άτομα, αποτελούν μόνο μερικά από τα κίνητρα που ωθούν τις μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στη Βουλγαρία. Ακόμη, ισχυρά κίνητρα αποτελούν ο εταιρικός φόρος εισοδήματος, ο οποίος είναι μόλις 10% (ο χαμηλότερος στην ΕΕ), το σταθερό νόμισμα της χώρας καθώς και τα πολύ ανταγωνιστικά εργατικά κόστη. Το περιβάλλον αυτό βοήθησε την Βουλγαρία να καταταγεί 3η στη λίστα με το πλήθος των επενδύσεων σε startup εταιρείες, σύμφωνα με την Elitsa Panayotova, CEO του Sofia Tech Park.

Πρόσφατες εξελίξεις

«Η Βουλγαρία έχει ήδη αναγνωριστεί ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους startup προορισμούς παγκοσμίως»

Το 2011, το τοπίο των βουλγαρικών startup επιχειρήσεων μόλις είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται. Σε fast forward και μεταφερόμενοι στο 2015, η χώρα κατακλύζεται από εκδηλώσεις, χρήματα και πρωτοβουλίες.

Σε λίγα μόνο χρόνια, το οικοσύστημα μεγάλωσε.

Στη Σόφια πραγματοποιούνται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση διάφορα events, με τις υπόλοιπες πόλεις της Βουλγαρίας να αναμένεται σύντομα να υλοποιούν και αυτές με τη σειρά τους και άλλες παρόμοιες δράσεις. Μέσα στο 2015, διοργανώθηκαν και φιλοξενήθηκαν events όπως τα: “StartUp talks”, “organased by StartUp”, “Demo Day for the Start It Smart pre-accelerator program”, κ.α.

Success stories

Το τοπίο των βουλγάρικων Startup εταιρειών, έχει ήδη καταγράψει κάποια ενδιαφέροντα success stories. Οι “Flipps” και ”Emailio” έχουν ήδη εγκαταστήσει καταστήματα στην Silicon Valley. Η Flipps άγγιξε τα 10 εκατομμύρια δολάρια αγοραστικής αξίας σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Η Walltopia, που ιδρύθηκε το 1998, έχει τώρα γραφεία σε όλο τον κόσμο, ένα εργοστάσιο 10.000 τετραγωνικών μέτρων και σήμερα κατασκευάζει την έδρα της στο Σόφια Tech Park.

To Chaos Group, η οποία ξεκίνησε με μόλις δύο άτομα, έχει πλέον γραφεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Δυνάμεις

Ο τεράστιος όγκος των ανεκμετάλλευτων τεχνολογικών δυνατοτήτων σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθερή βάση για περαιτέρω ανάπτυξη. «Είμαστε ένα έθνος τεχνολογίας, έχουμε πολλά ταλέντα, αλλά όχι ανεξάντλητα. Είμαστε ένα έθνος γεμάτο από ανθρώπους της τεχνολογίας. Παρ ‘όλα αυτά, για την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε επιχειρηματίες», λέει ο Gantchev.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: