Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Πώς θα προστατέψετε την εργασία σας από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Πέντε συμβουλές για να μην απειληθεί η θέση εργασίας σας από την ξέφρενη πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ποιες είναι οι ανθρώπινες δεξιότητες που δεν μπορεί να μιμηθεί η AI.
 
Φόβος και αβεβαιότητα έχουν προκληθεί από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ενώ υπάρχει μια παγκόσμια ανησυχία ότι θα εξαφανίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τηλεοπτικές εκπομπές, άρθρα σε εφημερίδες, προσωπικές συζητήσεις και επιφανείς επιχειρηματίες και επιστήμονες σχολιάζουν την AI επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει, όπως να καταργήσει πολλές θέσεις εργασίας.
 
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς προσωπικά για να αποτρέψετε τον εκτοπισμό που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης; Ο Tomas ChamorroPremuzic, συγγραφέας του βιβλίου “I, Human: AI, Automation, and the Quest to Reclaim What Makes Us Unique” και η Dorie Clark, σύμβουλος και κεντρική ομιλήτρια για το personal branding και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας αναφέρουν στο Harvard Business Review, πέντε τρόπους για να προστατέψετε την εργασία σας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Αποφύγετε την προβλεψιμότητα

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν δημιουργεί νέες πληροφορίες. Είναι μια μηχανή πρόβλεψης που απλώς μαντεύει την πιο πιθανή επόμενη λέξη. Σε μικροεπίπεδο, είναι χρήσιμη. Αλλά σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι προτάσεις της τείνουν να ομογενοποιούνται και είναι τόσο καλές όσο η σοφία του πλήθους, η οποία είναι συχνά το ακριβώς αντίθετο της σοφίας. Όπως έλεγε και ο  Oscar Wilde, ο οποίος πιθανότατα δεν θα ήταν χρήστης του ChatGPT, «ό,τι δημοφιλές είναι λάθος».

 

Και όμως, αυτή η πτυχή της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο εάν το χρησιμοποιήσετε σωστά. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να κατανοήσετε πώς σκέφτονται ή αισθάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι για κάτι, συμπεριλαμβανομένων των προκαταλήψεων και των παρανοήσεων τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Al για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν την κοινή γνώση  ή την άγνοια. Αλλά αν απλώς αναπτύξετε τα εργαλεία χωρίς αμφιβολία, οι αλγόριθμοι τους μπορεί να σας μετατρέψουν σε πιο προβλέψιμα πλάσματα που τελικά όλα αρχίζουν να ακούγονται το ίδιο.

 

Σκεφτείτε ότι κάθε φορά που αφήνουμε το Gmail να συμπληρώνει αυτόματα τις αναζητήσεις ή τα email σας, παραιτείστε από την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα, μετατρέποντας την πρόβλεψη του AI σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που σας κάνει πιο προβλέψιμους.

 

Ενώ η Al είναι ένα ισχυρό εργαλείο για αρχικά προσχέδια, αν θέλετε να ξεχωρίσετε, μπορεί να εξυπηρετηθείτε καλύτερα (σε ορισμένες περιπτώσεις) κάνοντας το αντίθετο από ό,τι προτείνει, γιατί θα καταρρίψετε τη συμβατική σοφία. Ακριβώς όπως ορισμένες εταιρείες έχουν αναγνωρίσει ότι η «εταιρική ομιλία» του boilerplate (τυποποιημένο κείμενο) διώχνει πελάτες, μπορεί να ανακαλύψετε το πλεονέκτημα του να αγκαλιάζετε την προσωπικότητά σας, την ευθυμία και την απρόβλεπτη συμπεριφορά σας, όταν όλοι οι άλλοι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ακονίστε τις δεξιότητες που προσπαθούν

να μιμηθούν οι μηχανές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η AI έχει εκπαιδευτεί να είναι σεβαστή και ευγενική. Οι απαντήσεις της δείχνουν ενσυναίσθηση («Συγγνώμη που σε αναστάτωσε η απάντησή μου»), αυτογνωσία («Είμαι απλώς μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και οι απαντήσεις μου βασίζονται σε δεδομένα εκπαίδευσης»), ακόμη και δημιουργικότητα (δημιουργώντας έξυπνα χαϊκού για την ανισότητα και δημιουργώντας έναν άπειρο αριθμό από ανέκδοτα σε πολλές γλώσσες). Αλλά αυτές οι απαντήσεις βασίζονται σε πρόβλεψη κειμένου και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή να βιώσει ή να εμφανίσει την ανθρώπινη εκδοχή αυτών των soft skills.

 

Οι άνθρωποι είναι ικανοί να ανταποκρίνονται σε γνήσια συναισθήματα. Επομένως το να γνωρίζετε και να νοιάζεστε για το τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι, να κατανοείτε αληθινά τον εαυτό σας και να είστε ικανοί να δημιουργήσετε κάτι που οι μηχανές δεν μπορούν είναι μια βασική στρατηγική για να ξεχωρίσετε στην εποχή του AI.

Διπλασιάστε τον «πραγματικό κόσμο»

Η Al περιορίζεται στον ψηφιακό κόσμο. Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και με πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες αυτές τις μέρες. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι ένα πράγμα που δεν μπορεί να διαταράξει η τεχνητή νοημοσύνη είναι οι προσωπικές σας συνδέσεις με άλλους, επομένως είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο και να τις προστατέψετε. Όπως συνοψίζει σε έρευνα ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Arthur C. Brooks: «Η τεχνολογία που παραγκωνίζει την πραγματική μας αλληλεπίδραση με τους άλλους θα μειώσει την ευημερία μας και επομένως πρέπει να τη διαχειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή στη ζωή μας».

Καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα γεύματα με συναδέλφους, η συμμετοχή σε συνέδρια και η έναρξη συνομιλίας με έναν άγνωστο εξαφανίστηκαν την περίοδο της πανδημίας και φάνηκε η σπουδαιότητά τους.  Αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία να δημιουργήσετε συνδέσεις και να αποκτήσετε γνώσεις που απλά δεν είναι δυνατές μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που εξακολουθείτε να διαθέτετε.

Με παρόμοιο τρόπο, η πρωτότυπη έρευνα – η ουσιαστική συνομιλία με ανθρώπους και ο εντοπισμός νέων γνώσεων – γίνεται σημαντική, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνδέσει μόνο προηγούμενες κουκκίδες και πληροφορίες με τις οποίες έχει ήδη παρουσιαστεί. Όταν αξιοποιείτε πληροφορίες που δεν είναι (ακόμα) στο διαδίκτυο μέσω της βιώσιμης εμπειρίας ή των καινοτόμων συνεντεύξεων και συνομιλιών σας, προσθέτετε κάτι πραγματικά νέο στην κοινωνία που δεν θα ήταν δυνατό μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναπτύξτε την προσωπική σας επωνυμία

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν φθάσει σε επαρκή ποιότητα που μπορεί κάλλιστα να αποδεκατίσουν τα κατώτερα και μεσαία άκρα της αγοράς σε πολλά επαγγέλματα (για παράδειγμα, κειμενογράφους και μεταφραστές). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμη και να ταιριάζει με την ποιότητα επαγγελματιών υψηλών προδιαγραφών, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοί οι ηγέτες του κλάδου δεν θα εκτοπιστούν και αυτό οφείλεται στη δύναμη των επωνυμιών τους.

Ακριβώς όπως οι αγοραστές του κόσμου της τέχνης θα πληρώσουν  περισσότερα για έναν αυθεντικό Ρέμπραντ αντί για έναν εξίσου όμορφο πίνακα ενός από τους λιγότερο γνωστούς συγχρόνους του, οι εταιρικοί ηγέτες πιθανότατα θα συνεχίσουν να πληρώνουν ένα ασφάλιστρο για να συνεργαστούν με ανθρώπους που θεωρούνται «οι κορυφαίοι το πεδίο τους», εν μέρει ως δήλωση ποιότητας και εν μέρει ως δήλωση επωνυμίας σχετικά με το ποιον συνδέονται και τι εκτιμούν.

 

Για παράδειγμα, ακόμη και το τοπικό κατάστημα ελαστικών ή ανθοπωλείο μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα λογότυπο, αλλά δεν θα έχει την προσωπική πινελιά και τη διαφορετικότητα. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης δεν αλλάζει το γεγονός ότι το branding έχει σημασία.

Καλλιεργήστε την τεχνογνωσία

Το GPT-4 και άλλες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης είναι καταπληκτικοί ερευνητές που μπορούν να συγκεντρώσουν μια σειρά γεγονότων σχεδόν αμέσως. Δυστυχώς, ορισμένα από αυτά τα γεγονότα δεν είναι αληθινά, αλλά  μια μορφή «παραισθήσεων» και μη εξακριβωμένων πληροφοριών. Έτσι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, δεν μπορεί πάντα να είναι αξιόπιστη για την παροχή ακριβών αποτελεσμάτων, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο. Γι’ αυτό είναι τόσο πολύτιμο να αναπτύξετε αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στον τομέα σας. Οι εργασίες και οι πληροφορίες της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να ελέγχονται  από μια αξιόπιστη πηγή. Εάν είστε εσείς, θα συνεχίσετε να σας αναζητούν επειδή έχετε την εξουσία να ελέγξετε τις απαντήσεις του AI.

Εν τω μεταξύ, ο Mark CPerna, συγγραφέας bestseller βιβλίων επεσήμανε σε άρθρο του στο Forbes ότι ο φόβος και ο ενθουσιασμός που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη υπενθυμίζουν στους ανθρώπους προηγούμενες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως ο αυτοματισμός εργοστασίων που οδήγησαν σε τεράστιες αλλαγές στον χώρο εργασίας. Όπως τότε έλεγαν ότι τα ρομπότ μας πήραν τις θέσεις εργασίας, έτσι και σήμερα πολλοί αναφέρουν το ίδιο θέμα, ότι η AI είναι θα καταργήσει εργασιακά πόστα, όπως τη δημιουργία περιεχομένου, τις οικονομικές συμβουλές και την ανάπτυξη λογισμικού.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να δούμε την κατάσταση: η AI μπορεί να γίνει δημιουργός θέσεων εργασίας και όχι καταστροφέας. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εργάζονται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά σε εργασίες υψηλότερης αξίας αντί να τις αντικαθιστούν. Ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τέλεια και ότι θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε ανθρώπινη επίβλεψη για να ελέγχουμε ό,τι παράγει.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Executive Tax Planning: Οδηγός για Επιχειρηματική Επιτυχία

Η EPIDOSIS προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες φορολογικού σχεδιασμού που καλύπτουν τις ανάγκες της επιχείρησής σας σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Με εμπειρία άνω των 30 ετών, οι υπηρεσίες

Accounting

Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων με το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προσφέρει σημαντική χρηματοδοτική υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής τους λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Με προϋπολογισμό