Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Πάνω από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετεγκατασταθεί στη Βουλγαρία από το καλοκαίρι

Από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους περισσότερες από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετεγκαταστήσει τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ενημερώνει η daily Sega.

Μέρος των επιχειρήσεων έχουν μετεγκαταστήσει τις δραστηριότητές τους, ενώ άλλες έχουν αποκτήσει φορολογικό μητρώο ή τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες της χώρας.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μια εντελώς νέα εξέλιξη, ωστόσο, κατά τους τελευταίους μήνες έχουν εντατικοποιηθεί οι ελληνικές δράσεις στη Βουλγαρία, ακόμη περισσότερο έπειτα από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των Ελληνικών τραπεζών και την εισαγωγή σε αυτές των capital controls κατά το καλοκαίρι, τα οποία παρεμποδίζουν σημαντικά τις δράσεις των επιχειρήσεων της χώρας.

Κατά τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ζητήσει να λάβουν φορολογικό μητρώο στη Βουλγαρία.

Με τον τρόπο αυτό, πολλές επιχειρήσεις καταφέρνουν και αποφεύγουν την βαριά γραφειοκρατία και τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

Η Ελληνική φορολογική νομοθεσία τροποποιείται συνεχώς, γεγονός που παρακωλύει το επιχειρείν.
Σύμφωνα με στοιχεία του βουλγαρικού εμπορικού μητρώου, οι ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%, σε 11.500, μεταξύ των ετών 2013 και 2014.

Ένα σύνολο 2500 νέων (ελληνικής ιδιοκτησίας) επιχειρήσεων, ιδρύθηκαν κατά το 2014, εφόσον η Βουλγαρία διαθέτει ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς συγκριτικά με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Krassen Stanchev, πριν από την κρίση υπήρχαν μόνο 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, των ακινήτων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ως η τρίτη μεγαλύτερη επενδυτής στη Βουλγαρία με 3,6 δις ευρώ σε επενδύσεις.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία στην επεξεργασία των μετάλλων και τη μεταλλουργία, αλλά και στη βιομηχανία υάλου, με τρία μεγάλα εργοστάσια υαλουργίας στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και τη Νόβι Παζάρ.

Ένα σύνολο των 40.000 Βούλγαρων απασχολούνται σε επιχειρήσεις που συστάθηκαν από απευθείας ελληνικές επενδύσεις, ενώ ο ίδιος αριθμός απασχολείται σε βουλγαρικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ελλάδα.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: