Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Πανεθνικό Lockdown: Μετακινήσεις με SMS και γραπτές βεβαιώσεις -Τι ισχύει για κάθε περίπτωση. Τι θα παραμείνει ανοικτό από το Σάββατο 07.11.

Πανεθνικό Lockdown

Το Σάββατο στις 6 το πρωί 7 Νοεμβρίου 2020 ξεκινά το πανεθνικό lockdown και ο περιορισμός των μετακινήσεων προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό. Οι πολίτες θα πρέπει πλέον να στέλνουν SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 ή να έχουν ειδική γραπτή βεβαίωση.

Για τις περισσότερες μετακινήσεις που θα πραγματοποιούνται έως τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αρθεί το lockdown, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση του γραπτού μηνύματος, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες χρειάζονται οι ειδικές βεβαιώσεις.

Για ποιες μετακινήσεις θα πρέπει να στέλνουμε SMS

Επανέρχεται λοιπόν από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου η αποστολή SMS στο 13033 για 6 περιπτώσεις μετακινήσεων των πολιτών. Πρόκειται για:

 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
 5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός.

 

Τι ισχύει για τις ώρες 21:00-05:00

Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

 • Εργασία
 • Λόγους υγείας
 • Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο

 

Για ποιες μετακινήσεις είναι απαραίτητες οι βεβαιώσεις

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις μετακινήσεων που οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα, καθώς αυτές δεν καλύπτονται από τα SMS. Συγκεκριμένα, για τη μετακίνησή τους από το σπίτι στον χώρο εργασίας τους οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου, την οποία θα τους δώσουν οι εργοδότες.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για τη συγκομιδή της ελιάς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα. Αυτά είναι:

 • Οι εργάτες θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους.
 • Οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9.
 • Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

 

Και SMS και βεβαίωση για τη μεταφορά μαθητών στο σχολείο

Στην περίπτωση της μετακίνησης για τη μεταφορά μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και στη συνέχεια για την επιστροφή τους, είναι απαραίτητο οι γονείς/κηδεμόνες/συνοδοί να στέλνουν SMS στο 13033 για την κατηγορία 4 ή να έχουν συμπληρώσει τη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών, αλλά και τη βεβαίωση από το σχολείο με το ονοματεπώνυμο του μαθητή/τριας, το σχολείο στο οποίο φοιτά, η διεύθυνση κατοικίας του/της και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Για ποιες μετακινήσεις αναμένονται διευκρινίσεις

Τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής πήραν παράταση και θα παραμείνουν ανοιχτά αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ θα έχει τεθεί σε ισχύ το lockdown, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει για ποια κατηγορία θα πρέπει να στέλνουν SMS οι πολίτες ώστε να τα επισκεφθούν. Σε επικοινωνία του iefimerida με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για το θέμα, η απάντηση ήταν πως μέσα στην ημέρα αναμένεται να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

 

Για την περίοδο του lockdown θα λειτουργούν

Χθες, σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο το πρωί, ενώ ανέλυσε τις δραστηριότητες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.

Για την περίοδο του lockdown θα λειτουργούν

 • Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά
 • Φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία
 • Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away
 • Πρατήρια υγρών καυσίμων
 • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
 • Φαρμακεία
 • Δομές Υγείας
 • Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
 • Καθαριστήρια
 • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ. (Μάλιστα, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν σχετική ενημερωτική ανακοίνωση προς το κοινό).

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, στη συγκεκριμένη φάση ανοικτά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Ανοικτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο

Όσο για τα κομμωτήρια και και τα κέντρα προσωπικής υγιεινής, θα παραμείνουν ανοικτά, εφόσον το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους, εκτάκτως αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Το lockdown για αυτά θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: