Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Νέο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Πώς θα δοθούν δάνεια 7 δισ. με την εγγύηση του Δημοσίου

[UPDATE 22.05.2020]

Ξεκίνησε από την Τετάρτη 20 Μαΐου, και ώρα 12:00μ.μ. ανοίγει το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για τη συνέχιση της υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και θα παραμείνει ανοιχτό έως την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 12:00μ.μ.

Με πολλή μεγάλη προσέλευση από επιχειρήσεις που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για δάνειο με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για την πρώτη διετία, άνοιξε σήμερα εκ νέου το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πλατφόρμα του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης υποβλήθηκαν με το “καλημέρα” 40.000 αιτήσεις, με αποτέλεσμα το σύστημα να “κρασάρει” και να καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης για να γίνει αποδεκτή η αυξημένη ροή των αιτήσεων. Όπως εκτιμάται, το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

Σημειώνεται ότι αφού υποβληθούν στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης (https://www.ependyseis.gr/mis) τα αιτήματα των επιχειρήσεων, θα διοχετευθούν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αξιολόγησή τους.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΑΝ, οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος αυξάνονται κατά 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το παραπάνω ποσό, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, διαμορφώνεται σε άνω των 2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Υπο-πρόγραμμα 3 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας/ COViD-19 για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια. Δίνεται περίοδος χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Καλύπτονται ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID-19. Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται έως 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια.

Χαρακτηριστικά χρηματοδότησης & Προϋποθέσεις: 

• 100% επιδότηση τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια

• 40% επιδότηση τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του Ν 128/75

• Δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες

• Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020, για 2 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η αρχική επιλογή των αιτήσεων πρέπει να γίνει από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΠΣΚΕ συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις στέλνει στην τράπεζα του αιτούντος. Οι τράπεζες θα στείλουν τις αιτήσεις των πελατών τους στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να διαπιστωθεί η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελει μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να αναλάβει την υποβολή της αίτησης για την επιχείρησή σας στο www.ependyseis.gr  αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη.

Συμπληρώστε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Την αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας με την παροχή άμεσης ρευστότητας προς επιχειρήσεις, σηματοδοτεί η δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές Μαΐου για τη χορήγηση έως τα τέλη του 2020 κεφαλαίων κίνησης άνω των 7 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε στις 28.04 το δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προς όφελος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19 και είναι ενήμερες ως προς τις οφειλές τους.

Η δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), επιστρατεύεται για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες άνω των 500 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση με επιδότηση επιτοκίου, κινητοποιώντας μαζί με τη συμμετοχή των τραπεζών επιπλέον ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ.

 

Ταμείο Εγγυοδοσίας
Τα δάνεια που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, θα είναι νέο χρήμα, καθώς το Ταμείο ενεργοποιείται υπό τους αυστηρούς κοινοτικούς όρους που απαγορεύουν την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Το Ταμείο προικοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και μαζί με τα κεφάλαια που θα συνεπενδυθούν από τις τράπεζες το ύψος της χρηματοδότησης θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τον διπλασιασμό των κρατικών εγγυήσεων στα 2 δισ. ευρώ, στοχεύοντας έως τα τέλη του 2020 να διοχετεύσει μέσω του Ταμείου δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο θα εγγυάται το 80% του δανείου, το ανώτατο ποσό του οποίου δεν μπορεί να υπερβεί το 5% του χαρτοφυλακίου της κάθε τράπεζας που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η διάρκεια της κρατικής εγγύησης θα είναι 6ετής από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου.
Το επιτόκιο θα καθορίζεται ελεύθερα με βάση τραπεζικά κριτήρια, αλλά η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αιτηθεί τη δραστική μείωση των προμηθειών που προβλέπονται σε παρόμοια προγράμματα, εκτιμάται ότι θα συμπιέσει το κόστος.
Δικαιούχοι θα είναι οι μεγάλες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μοιραστούν σε ποσοστό 50%-50% τα κεφάλαια που θα διατεθούν, υπό τον όρο ότι δεν είναι προβληματικές επιχειρήσεις με βάση τον κοινοτικό ορισμό.

Τα δάνεια θα είναι κεφάλαια κίνησης τακτής λήξης και μπορεί να έχουν και τη μορφή ομολογιακών δανείων με διάρκεια έως 5 έτη, ενώ εξαιρούνται της χρηματοδότησης οι ανοικτοί αλληλόχρεοι λογαριασμοί. Το πρόγραμμα προβλέπει ένα δάνειο ανά επιχείρηση σε μία μόνο τράπεζα, αποκλείοντας τα κοινοπρακτικά δάνεια.

Το ύψος του δανείου που θα χορηγηθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει:
• Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης και περιλαμβάνεται επίσημα στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019 ή
• Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης με βάση τα στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2019.

Επειτα από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των παραπάνω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν από αντίστοιχη δράση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Επικουρικά στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα ενεργοποιηθεί το νέο υποπρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) για παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο ποσό δανείου τις 500.000 ευρώ και επιδότηση επιτοκίου 100% με ανώτατο επιτόκιο 8% για τα δύο πρώτα έτη του δανείου.
Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν δηλαδή κάτω από 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 50 εκατ. ευρώ ή ισολογισμό μικρότερο των 43 εκατ. ευρώ και ανήκουν στις επιλέξιμες επιχειρήσεις με βάση τους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν ως πληττόμενοι λόγω COVID-19. Το πρόγραμμα θα έχει περιορισμό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις
Οι αναστολές και το «πάγωμα» των χρεολυσίων φθάνουν έως και τα τέλη του 2020, ανάλογα με την πολιτική που εφαρμόζει η κάθε τράπεζα, και υποστηρίζονται από το πρόγραμμα επιδότησης των τόκων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η επιδότηση αφορά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με προοπτική επέκτασης αν χρειαστεί, και ως βασική προϋπόθεση έχει τη διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων στις 19/3/2020 και στις 31/12/2020.

Η διαδικασία γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά με την υποβολή σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis έως τις 30 Ιουνίου 2020 και με τη συμπλήρωση και την επισύναψη τεσσάρων υπεύθυνων δηλώσεων, οι οποίες βρίσκονται, προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, τυποποιημένες και διαθέσιμες σε επεξεργάσιμη μορφή στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση, χωρίς να απαιτούνται κατά την υποβολή και την αξιολόγηση άλλα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση, να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Τράπεζες.

Συνεργαζόμενες τράπεζες

Για την υποβολή αιτήματος, οι επιχειρήσεις, υποβάλλουν τα στοιχεία τους στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr και ακολούθως υποβάλλουν το αίτημα τους στην τράπεζα της επιλογής τους. Συνεργαζόμενες Τράπεζες για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι οι : Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Χανίων, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας.

Πρόγραμμα επιδότησης τόκων έως το τέλος του 2020
Η μάχη της ρευστότητας θα δοθεί σε όλα τα μέτωπα και με όλα τα εργαλεία, με βασικό ζητούμενο τη διοχέτευση στην αγορά κεφαλαίων κίνησης που θα επανεκκινήσουν τις μηχανές της οικονομίας. Οι τράπεζες πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο με την αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, αλλά και τη διεύρυνση των πιστωτικών τους γραμμών, αναγνωρίζοντας ότι το «πάγωμα» πληρωμών αποτελεί τη μία μόνο όψη του νομίσματος για την αναχαίτιση των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία η κρίση.

Στη μάχη της ρευστότητας έχει επιστρατευτεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ανοίγει χρηματοδοτικό δανειακό πρόγραμμα (COVID-19) για νέες χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης προς κάλυψη αναγκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω των ελληνικών τραπεζών η ΕΤΕπ θα διαθέσει άμεσα 600 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων που αφορούν κεφάλαια κίνησης για την κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων, όπως μισθολογική δαπάνη, πληρωμή φόρων και ΦΠΑ και πληρωμή ενοικίων. Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 5 χρόνια και το επιτόκιο θα κυμαίνεται από 2,25% έως 4%.

Πηγή: tanea.gr – kathimerini.gr

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελει μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να αναλάβει την υποβολή της αίτησης για την επιχείρησή σας στο www.ependyseis.gr  αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Επέκταση Επιδόματος Μητρότητας: Τι Σημαίνει για τις Εργαζόμενες Μητέρες

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Με αναδρομική ισχύ από τον