Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Nέα επιχορήγηση των ΜΜΕ ύψους 80 εκατομμυρίων BGN τον Σεπτέμβριο

Επιχορήγηση των ΜΜΕ

Το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την υποστήριξη εταιρειών εν μέσω της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση μια διαδικασία κεφαλαίου κίνησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ο Ντνέβνικ.

Η αρχή θα διαχειρίζεται 391 εκατομμύρια BGN στο πλαίσιο του προγράμματος React EU. Μέσω αυτού, καθώς και με κεφάλαια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα», τα κεφάλαια θα διατεθούν με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης και προσαρμογής των δραστηριοτήτων των μικρών και μεσαίων εταιρειών στην κατάσταση του κοροναϊού. Τα έργα για την ψηφιοποίηση, την καινοτομία, τις επενδύσεις για ανάπτυξη και τις πράσινες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν ξεχωριστά, οπότε απαιτείται συμμετοχή 20% των ίδιων των εταιρειών.

Ο Υπουργός Οικονομίας Lachezar Borissov επεσήμανε ότι τα νέα μέτρα έχουν συμφωνηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις εργοδοτών και υπενθύμισε ότι χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές, ώστε τα κεφάλαια να μπορούν να φτάσουν στις εταιρείες το συντομότερο δυνατό και να μην αφήσουν σπατάλη αρκετών μηνών.

Η διαδικασία για το κεφάλαιο κίνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει ενδεικτικό ποσό 80 εκατομμυρίων BGN και η χρηματοδότηση θα είναι 100%. Προβλέπεται ότι το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 50.000 BGN, ωστόσο υπάρχει πρόταση για την αύξηση του ποσού των 100.000 BGN. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ποιες εταιρείες θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτές – εκείνες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 300.000 BGN ή εκείνες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 BGN.

80 εκατομμύρια BGN είναι επίσης ο ενδεικτικός προϋπολογισμός μιας διαδικασίας για την προσαρμογή της δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην κατάσταση COVID-19. Ο στόχος είναι οι εταιρείες να λάβουν κεφάλαια για προστασία, απολύμανση, καθώς και λογισμικό για απομακρυσμένη εργασία κ.λπ. 15.000, μικρές – έως 30.000 BGN και μεσαίες επιχειρήσεις – έως 70.000 BGN “, δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Τα άλλα δύο μέτρα είναι η ψηφιοποίηση, οι επενδύσεις για ανάπτυξη, οι ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Προβλέπουν ότι η κρατική αρχή θα παρέχει το 80% των κεφαλαίων που απαιτούνται για επενδύσεις και το υπόλοιπο 20% θα αυτοχρηματοδοτείται.

Το μέτρο ψηφιοποίησης προβλέπει έναν προϋπολογισμό 291 εκατομμυρίων BGN και, σύμφωνα με τα λόγια του Υπουργού, ο στόχος είναι “η αναπροσαρμογή της επιχείρησης ώστε να είναι πιο καινοτόμος ώστε να δημιουργηθεί καλύτερη προστιθέμενη αξία”. Σύμφωνα με αυτό το μέτρο, επιτρέπονται επίσης επενδύσεις σε ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία. Το επίκεντρο του μέτρου που σχετίζεται με τις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις θα είναι στην καινοτομία, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Οι κανόνες βάσει των οποίων θα διατεθούν τα κονδύλια δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά η γενική γνώμη είναι ότι οι κανόνες που εφαρμόζονται στα τρέχοντα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν, όπως έγινε κατανοητό σε μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας , όπου εκφράστηκαν τόσο τα συνδικάτα όσο και οι εργοδότες ικανοποίηση με τα μέτρα.

Σε απάντηση σε ερώτηση, ο υπουργός Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι δεν περίμενε ότι η οικονομία της Βουλγαρίας θα συρρικνωθεί κατά 20% το 2ο τρίμηνο του 2020. “Σίγουρα η πτώση δεν θα είναι 20%, αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι περίπου το ήμισυ ή λίγο λιγότερο”, είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η μείωση που προκλήθηκε από το σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αντισταθμιστεί και η πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά λιγότερο από 7% για το έτος, εξ ου και οι απώλειες να είναι χαμηλότερες από αυτές που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Μέχρι το τέλος του έτους, η ανάπτυξη θα είναι αρνητική. Αυτό που προβλέπουμε είναι ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο, θα έχουμε αποκαταστήσει όλα τα χαμένα”, δήλωσε ο Λάτσαρ Μπόρισσοφ.

Πηγή: novinite.com

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Newsletter

Υπ. Εσωτερικών: Ειδικές άδειες στο Δημόσιο για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/255/οικ.9685/2024, με τίτλο: «Μη αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών και χορήγησης κανονικών αδειών ενόψει των Ευρωεκλογών –Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».   Με