Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Η Σόφια κατέχει το ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων και ευρωπαϊκής εμφάνισης στην Βουλγαρία

ο μότο της Σόφιας είναι «Μεγαλώνει, αλλά δεν γερνά». Αυτό το μότο δεν είναι αποδεκτό απ’ όλους, και μάλιστα πολλοί το αλλάζουν σε «Μεγαλώνει αλλά δεν γίνεται καλύτερη για ζωή» ή «Μεγαλώνει, αλλά δεν ομορφαίνει» κ.ά.. Σε αυτές τις ειρωνικές παρατηρήσεις πρέπει να υπάρχει λίγη αλήθεια, μια και συνήθως ποτέ δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι. Όμως μια μικρή βόλτα στους δρόμους και τις λεωφόρους της Σόφιας και μια σύντομη ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων, μας δείχνει, μάλλον, το αντίθετο. Η Σοφία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, με σχεδόν 2 εκατομμύρια κάτοικους, και το αδιαφιλονίκητο κέντρο της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Η Σόφια εκσυγχρονίζεται σταθερά στο διάστημα των τελευταίων ετών, γίνεται καλύτερη για ζωή, πιο ελκυστική, και, πραγματικά, δεν γερνάει. Ούτε η πόλη, ούτε οι κάτοικοί της. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες βουλγαρικές πόλεις, η Σόφια είναι μια πόλη, η οποία διαθέτει σπάνια πολυτέλεια και ποιότητα ζωής. Είναι αρκετό να πούμε ότι ο προϋπολογισμός της, για το 2017, ανέρχεται σε ποσό που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ξεπερνά τα ετήσια κονδύλια για την άμυνα ή την ασφάλεια, και σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό της πόλης Πλόβντιβ – της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Βουλγαρίας. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εξαιρετικά ανεπτυγμένη οικονομία της Σόφιας, που με τις πάμπολλες θέσεις εργασίας και τους σχεδόν αστρονομικούς μισθούς, στο φόντο των μισθών της υπόλοιπης Βουλγαρίας, προσελκύει κάθε φιλόδοξο και ειδικευμένο νέο πολίτη της χώρας. Έτσι, το δεύτερο μέρος του μότο – ότι δεν γερνά, είναι απολύτως σωστό. Ακόμα περισσότερο που η δήλωση αυτή ισχύει και για την υποδομή της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Δήμος της πρωτεύουσας κατασκεύασε και εκσυγχρόνισε τις κεντρικές και περιφερειακές λεωφόρους της πόλης, θέσπισε αυστηρότερα μέτρα και απαιτήσεις για την καθαριότητα, δημιούργησε ελκυστικές συνθήκες για την κατασκευή ολόκληρων νέων συνοικιών, εκσυγχρόνισε τα ΜΜΜ, ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει το Μετρό. Το ότι οι κάτοικοι της Σόφιας ανήκουν πλέον στην κατηγορία της σχετικά εύπορης μεσαίας τάξης, φαίνεται κι από το γεγονός ότι ο μέσος μισθός στην πρωτεύουσα δεν διαφέρει σημαντικά από τον μέσο μισθό της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Ο τεράστιος, για τα βουλγαρικά μεγέθη, προϋπολογισμός της Σόφιας για το 2017, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά στην κατασκευή της τρίτης γραμμής του Μετρό, την αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών, τα οικολογικά λεωφορεία και τα σύγχρονα τραμ, τον εντατικό και μαζικό εξωραϊσμό και δενδροφύτευση της πόλης, την λήψη αποφασιστικών μέτρων για την επισκευή των συνοικιακών οδικών δικτύων, που μέχρι πρόσφατα ήταν στη σκιά των λεωφόρων και των εμπορικών δρόμων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αποκατάσταση των αρχαιολογικών ευρημάτων, που αφθονούν στο κέντρο της πόλης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και όλα αυτά χωρίς αύξηση της δημοτικής φορολογίας.

Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης

Πηγή : www.bnr.bg

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Επέκταση Επιδόματος Μητρότητας: Τι Σημαίνει για τις Εργαζόμενες Μητέρες

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Με αναδρομική ισχύ από τον