Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Επιστολή ΠΟΦΕΕ: Υποβολή δικαιολογητικών από πάροχους-επιχειρήσεις για το Πρόγραμμα Προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών

Ακολουθεί η επιστολή:

ΠΡΟΣ

Τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α.
κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη

 

Κοινοποίηση
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

 

Τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Ιωάννη Τσακίρη

Αθήνα, 11 Αυγούστου 2022

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 026

Θέμα: Υποβολή δικαιολογητικών από πάροχους-επιχειρήσεις για το Πρόγραμμα Προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας

 

Χθες, στις 10/08/2022 τα κατά τόπους ΚΠΑ2 έλαβαν ενημέρωση από τη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), σχετικά με το Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ενημέρωνε πως από την ίδια μέρα, Τετάρτη 10/08/2022 από τις 18:00 θα είναι διαθέσιμη στο e-services για τους εργοδότες/παρόχους η δυνατότητα καταχώρησης των ημερών απασχόλησης των ωφελουμένων στο πρόγραμμα, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθούν οι εργοδότες/επιχειρήσεις, πως προκειμένου να πληρωθούν οι ωφελούμενοι, θα πρέπει οι εργοδότες να συνδεθούν άμεσα και το αργότερο έως την επόμενη Πέμπτη 11 Αυγούστου και ώρα 12:00 με τους κωδικούς της επιχείρησης για να καταχωρήσουν τις μέρες απασχόλησης των ασκούμενων για τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ-ΙΟΥΛΙΟ και να αναρτήσουν το παρουσιολόγιο του κάθε μήνα, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν(!!!).

Αυτή η άκρως αιφνιδιαστική και ουσιαστικά εκβιαστική κίνηση, ήρθε εντός της δεύτερης εβδομάδας Αυγούστου, που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει κλείσει ή υπολειτουργεί λόγω αδειών και δίνει 18 ΜΟΝΟ ώρες για την υλοποίηση της υποχρέωσης, από τις οποίες εργάσιμες (ανάλογα την επιχείρηση) είναι με το ζόρι τέσσερις!

 

Καθώς για την υλοποίηση αυτής της ενέργειας, όσες επιχειρήσεις πρόλαβαν να ενημερωθούν, στράφηκαν στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς τους, η ΠΟΦΕΕ επικοινώνησε με το γραφείο του Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. για προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, αλλά η απάντηση που λάβαμε ήταν πως αυτή είναι η απόφαση της Διοίκησης και δεν αλλάζει!

Μία τέτοια ενέργεια κρίνεται κυριολεκτικά ανέφικτη για πλήθος επιχειρήσεων, και λόγω του εξωπραγματικά ασφυκτικού χρόνου μέσα στον οποίο απαιτείται να γίνει, και της χρονικής περιόδου που όπως προαναφέραμε, σημαίνει ότι υπάρχουν εργοδότες που λείπουν σε καλοκαιρινή άδεια και δεν θα προλάβουν καν να λάβουν την ενημέρωση, μέχρι να λήξει η προθεσμία, αλλά και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την παράγραφο 1 του Άρθρου 8 της Απόφασης Αριθμ. 40927 “Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας” (ΦΕΚ Β’ 2728/02.06.2022) που ορίζει:

«8.1. Καταβολή αποζημίωσης

Μετά τη λήξη κάθε μήνα προεργασίας κι εντός του επόμενου μήνα προεργασίας, οι πάροχοι/επιχειρήσεις υποβάλλουν τα δικαιολογητικά

Εξάλλου στο Άρθρο 13, παράγραφο 4 της ίδιας απόφασης αναφέρει:

«Σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω τυχόν τεχνικών προβλημάτων του πληροφοριακού συστήματος, οι προθεσμίες αναστέλλονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του.»

Το γεγονός ότι η δυνατότητα καταχώρησης των δικαιολογητικών για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο έγινε διαθέσιμη στο e-services μόλις στις 10/08/2022 και ώρα 18:00, μόνο ως πρόβλημα του πληροφοριακού συστήματος μπορεί να θεωρηθεί, και για κανένα λόγο δεν φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη οι επιχειρήσεις/εργοδότες, και είναι ΑΚΡΩΣ ΑΔΙΚΟ να μεταφέρεται σε αυτούς το βάρος της υλοποίησης, με ακόμα μια φορά καταστρατήγηση της απόφασης μέσω της οποίας αποφάσισαν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, ώστε και να μειωθεί η ανεργία στην Χώρα, αλλά και οι δικαιούχοι να λάβουν εμπειρία που θα τους βοηθήσει στην μελλοντική τους εύρεση εργασίας.

Την ίδια υποχρέωση που έχουν οι πάροχοι/επιχειρήσεις στην τήρηση των απαιτήσεων των κανόνων του Προγράμματος, έχει και η Δ.ΥΠ.Α.!

Για αυτούς τους λόγους κρίνεται απαραίτητη η έκδοση νέας οδηγίας προς τα κατά τόπους ΚΠΑ2, όπου θα ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία, για την καταχώρηση από τους εργοδότες/επιχειρήσεις των ημερών απασχόλησης των ασκούμενων για τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ-ΙΟΥΛΙΟ, και την ανάρτηση των παρουσιολογίων του κάθε μήνα, την 31η Αυγούστου, ώστε και να μπορέσει να γίνει ορθά η καταχώρηση των απαραίτητων δικαιολογητικών για να μη χάσει κανένας ωφελούμενος χρήματα για τα οποία έχει εργαστεί, αλλά και να τηρηθεί το ορθόν της Α. 40927/2022 (ΦΕΚ Β’ 2728/02.06.2022), όπως αναφέρεται στα Άρθρα 8 και 13.

Η έγκαιρη πληρωμή των ωφελούμενων, θα πρέπει να λυθεί με τον επιτόπιο έλεγχο τον οποίο υποχρεούται να διενεργήσει η Δ.ΥΠ.Α. προς τους παρόχους/επιχειρήσεις για την πιστοποίηση της προεργασίας των ωφελουμένων, σύμφωνα με την Παράγραφο 3, του Άρθρου 11 της Α. 40927/2022, και μέσω αυτού να βεβαιωθούν οι ώρες απασχόλησης των μηνών Ιουνίου – Ιουλίου.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: