Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Επίδομα γέννησης Αυξάνεται στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί

 Την αύξηση του επιδόματος γέννησης ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των νέων οικογενειών.

Η αύξηση είναι κλιμακωτή και κυμαίνεται από 400 έως 1.500 ευρώ, ως εξής:

  • Στα 2.400 για το πρώτο παιδί, άρα αύξηση στα 400 ευρώ
  • Στα 2.700 για το δεύτερο παιδί, άρα αύξηση 700 ευρώ
  • Σε 3.000 για το τρίτο παιδί, άρα αύξηση 1.000 ευρώ
  • Πάνω από τα 4 παιδιά στα 3.500 ευρώ, άρα αύξηση 1.500 ευρώ

Η αύξηση και η καταβολή του επιδόματος είναι αναδρομική, υπολογίζονται δηλαδή και τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του 2023. Η καταβολή των ποσών θα γίνει τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η παρέμβαση αφορά σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Σημείωσε ακόμη πως μαζί με την αύξηση του επιδόματος γέννησης, φέτος υλοποιούνται 7 νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους γονείς, συνολικού κόστους 441 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έξι που ήδη έχουν ανακοινωθεί είναι:

  • Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά.
  • Αυξηση του επιδόματος μητρότητας σε νέους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτερου μισθού.
  • Η προσαύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης 2023-2024 από 3.000 ευρώ σε κάθε παιδί, σε 5.000 για κάθε παιδί.
  • Το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων.
  • Η αναμόρφωση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ για το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.
  • Η θέσπιση του πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Oι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση.

 

Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς:

Accounting

Noμικές Υπηρεσίες

H Φιλοσοφία μας Παρέχουμε νομικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών συννυφασμένες με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους εντολείς μας. Με εξειδικευμένη νομική