Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Τα μυστικά για την εισφορά αλληλεγγύης: Για ποιους καταργείται και για ποιους διατηρείται -Oι μεγάλοι κερδισμένοι

Εισφορά αλληλεγγύης

Το «ξήλωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, της πάλαι ποτέ έκτακτης εισφοράς, φαίνεται ότι ξεκίνησε, ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για δυναμική ανάκαμψη μετά το Μάρτιο του 2021, έτσι ώστε η κατάργηση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός να γίνει σε μόνιμη βάση.

Κάθε χρόνο βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογούμενων περίπου 1,1 δισ ευρώ μόνο για την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έχει ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος. Οι χαμένοι είναι ή μάλλον ήταν, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με ισχύ για το 2021, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι στην παρούσα φάση της υψηλής αβεβαιότητας δεν εμφανίζονταν… άνετοι σε φοροελαφρύνσεις που θα επιβάρυναν και τους Προϋπολογισμούς μετά το πέρας της κρίσης, δηλαδή τα έτη 2022 και μετά. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στην κυβέρνηση ήδη σχεδιάζουν το επόμενο βήμα, που είναι η μονιμοποίηση αυτής της ελάφρυνσης, ευθύς μόλις επιβεβαιωθεί η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καλύπτει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Αντιθέτως, ΔΕΝ αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών δεν επλήγησαν εισοδηματικά από την πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού, καθώς δεν υπέστησαν μειώσεις μισθών και συντάξεων, άρα δεν είχαν εισοδηματικές απώλειες. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της απασχόλησης κι ότι τα δημοσιονομικά/ταμειακά περιθώρια είναι συγκεκριμένα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον για το 2021, αφορά μόνο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το κόστος για τον Προϋπολογισμό και αντιστοίχως το όφελος γι’ αυτούς τους φορολογούμενους, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 600 εκατ. Ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι συνολικά η συγκεκριμένη παρέμβαση “κουρεύει” πάνω από το 50% της εισφοράς αλληλεγγύης. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το όφελος θα αποτυπωθεί στις κρατήσεις φόρου από την Πρωτοχρονιά του 2021, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα δουν τη διαφορά με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021, οπότε θα διαγραφεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Αναμφίβολα οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη για τη φετινή χρήση θα έχουν πολύ μικρότερο φόρο εισοδήματος, μετά την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή του συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Σε αυτήν τη μείωση, που πέρασε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο, θα προστεθεί η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 25.000 ευρώ, θα έχει όφελος 1.350 ευρώ από το φόρο εισοδήματος κι άλλα 426 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά 1.776 ευρώ.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για τα μεσαία εισοδήματα, όπως άλλωστε επεσήμανε στη γενική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι ως τις 12.000 ευρώ δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 576 ευρώ και μισθωτός των 2.500 ευρώ θα έχει όφελος περίπου 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης είναι 1.202 ευρώ- πρόκειται για στοιχεία Ιανουαρίου, δηλαδή πριν το σοκ της πανδημίας- κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ετήσιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 110 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να σας προσφερει ένα ολοκληρωμένο εξατομικευμένο φοροσχεδιασμό. Συπληρώστε άμεσα την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται παρακάτω.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Uncategorized

5 Λόγοι για να Ιδρύσετε / Επεκτείνετε την Επιχείρησή σας στo Εξωτερικό

1. Εξατομικευμένος Φοροσχεδιασμός βασισμένος στη συνδυαστική Φορολογική Νομοθεσία  Ελλάδας  Κύπρου  Βουλγαρίας  Συγκριτικά με το μέσο όρο της φορολόγησης εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευνοϊκός φορολογικός συντελεστής

Accounting

Τομείς Ειδίκευσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ/ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ  (ενδεικτικά συμβάσεις στα πλαίσια της εμπορικής διαχείρισης ήτοι π.χ. συμβάσεις συνεργασίας με πελάτες, παραγγελίες, προσφορές, περιεχόμενο παραστατικών, ΓΟΣ, συμβάσεις πιστώσεων/εκχωρήσεων, επαγγελματικές μισθώσεις, χρηματοδοτική