Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Drop shipping: Τι είναι; Πως εφαρμόζεται;

Drop shipping

Το drop shipping είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο σύστημα που εφαρμόζεται από ηλεκτρονικά καταστήματα παγκοσμίως. Βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι εκμηδενίζει, σχεδόν, το απαιτούμενο κεφάλαιο έναρξης, καθώς απαλλάσσει το e-shop από την ανάγκη προαγοράς (stock) και αποθήκευσης των προϊόντων.

Η όλη διαδικασία έχει κοινά στοιχεία με τις τριγωνικές συναλλαγές, όπως τις γνωρίζουμε. Το e-shop λαμβάνει την παραγγελία από τον πελάτη από τον οποίο εισπράττει την αξία της λιανικής πώλησης, πληρώνει την αξία της χονδρικής στον χονδρέμπορο και αυτό αποστέλλει απευθείας το προϊόν στον τελικό πελάτη.

Είναι σαφές ότι ο χονδρέμπορος, το e-shop και ο τελικός πελάτης μπορούν να βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα επικερδές σχήμα που εφαρμόζουν πολλοί Ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι: e-shop με έδρα τη Βουλγαρία – αγορές από την Κίνα – πωλήσεις σε όλο τον κόσμο!

Την ευθύνη της έκδοσης φορολογικού στοιχείου (τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής) προς τον καταναλωτή έχει ο μεταπωλητής (e-shop). Για τη δική του διασφάλιση, θα πρέπει να τηρεί πλήρες αρχείο από α) τα στοιχεία της ηλεκτρονικής παραγγελίας που δέχθηκε, β) την παραγγελία που έδωσε ο ίδιος στον χονδρέμπορο με την εντολή να αποσταλούν απευθείας στους καταναλωτές και γ) όλα τα έγγραφα που αφορούν την αποστολή του προϊόντος και τα παραστατικά τιμολόγησης.

Η πράξη φορολογείται στο Κράτος εισαγωγής των αγαθών, στο οποίο οφείλονται οι δασμοί και ο ΦΠΑ εισαγωγής, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της εκάστοτε χώρας. Όμοια είναι η αντιμετώπιση όταν το αγαθό αποστέλλεται στον τελικό καταναλωτή στην Ελλάδα, όπου εφαρμόζονται όποιες επιβαρύνσεις προβλέπει ο Τελωνειακός Κώδικας.

Σας ενδιαφέρουν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις; Προγραμματίστε άμεσα μια συνάντηση με τους συμβούλους της Epidosis ώστε να συζητήσουμε το εξατομικευμένο πλάνο ανάπτυξης για την δική σας επιχείρηση.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Επέκταση Επιδόματος Μητρότητας: Τι Σημαίνει για τις Εργαζόμενες Μητέρες

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Με αναδρομική ισχύ από τον