Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Click Away: Η διαδικασία για τις αγορές – Τι ισχύει και ποια είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Click Away

Η διαδικασία του Click Away αφορά τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια του lockdown.

Πρόκειται επί της ουσίας για την εξ αποστάσεως παραγγελία και πληρωμή των προϊόντων και τη μετέπειτα παραλαβή τους από το κατάστημα. Όπως τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε μέσω e-shop, είτε μέσω του Click Away στέλνοντας τον κωδικό 2. Το μέτρο του Click Away θα επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.

Για όσους δεν τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, λειτουργία του Click Away θα αποσυρθεί.

 

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να κάνουν τα ψώνια τους με τη μέθοδο Click Away:

 1. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.
 2. Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.
 3. Οι ουρές θα επιτρέπονται έως εννιά άτομα, με απόσταση δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον.

 

Αναλυτικά τι ισχύει

 1. Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο.
 2. Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
 3. Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
 4. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
 5. Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).
 6. Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

 

Πρόστιμα και κυρώσεις

Για τις επιχειρήσεις

Παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων:

 1. Πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ
 2. Αναστολή λειτουργία από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες

Για τους καταναλωτές

Παρουσία εντός καταστήματος:

 1. Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή:

 1. Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

 

Τα όργανα επιβολής κυρώσεων

 1. Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
 2. Ελληνική Αστυνομία
 3. Δημοτική Αστυνομία
 4. Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες
 5. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)
 6. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Πηγή: news247.gr

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να σας προσφερει ένα ολοκληρωμένο εξατομικευμένο φοροσχεδιασμό. Συπληρώστε άμεσα την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται παρακάτω.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Newsletter

Υπ. Εσωτερικών: Ειδικές άδειες στο Δημόσιο για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/255/οικ.9685/2024, με τίτλο: «Μη αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών και χορήγησης κανονικών αδειών ενόψει των Ευρωεκλογών –Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».   Με