Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

COVID-19 και Επιχειρήσεις – “Επιστρεπτέα Προκαταβολή” – Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε (upd.06/07)

COVID-19 και Επιχειρήσεις – “Επιστρεπτέα Προκαταβολή”

[UPDATE 06/07]

Εβδομάδα της νέας φάσης Επιστρεπτέας Προκαταβολής

«Εβδομάδα επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε, καθώς μέχρι τις 15 Ιουλίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στο MyBusinessSupport.

 

Στο 1 δις ευρώ της β’ φάσης προστίθενται τα περίπου 400 εκ. ευρώ που έμειναν στα αζήτητα από την α’ φάση, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΓΛΚ, οι δικαιούχοι αυτήν τη φορά θα είναι υπερδιπλάσιοι- δηλαδή πάνω από 110 χιλιάδες- καθώς όχι μόνο το βασικό κριτήριο του τζίρου θα καλύψει πολύ περισσότερους λόγω της καραντίνας Απριλίου- Μαΐου, αλλά συν τοις άλλοις στη «δεξαμενή» συμπεριλαμβάνονται και οι ατομικές επιχειρήσεις.

Η δεύτερη φάση του μέτρου αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορούν να καταθέσουν αίτηση ακόμα και εάν δεν έχουν κανέναν υπάλληλο ή και αν ακόμα δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Εφόσον πάντως διαθέτουν εργαζόμενους, υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδόθηκε στις 3/7 οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο έως τις 15 Ιουλίου για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Το ελάχιστο ποσό που μπορούν να εισπράξουν είναι 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό

– έως 4.000 ευρώ όσοι απασχολούν από 1 έως 5 εργαζόμενους

– έως 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους

– έως 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους

 

 

Όσοι δικαιούχοι είχαν λάβει χρήματα από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 2 τότε θα αφαιρεθεί το ποσό που ήδη έλαβαν από τον πρώτο κύκλο. Όπως σημειώνεται η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κάτω από 2.000 ευρώ.

Σε σχέση με τη διαδικασία επιστροφής το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Επίσης παρέχεται δυνατότητα:

α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Ιουνίου 2021.

Υποχρεώσεις δικαιούχων – Κυρώσεις

1. Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό.

2. Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2020 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται

3. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων υποχρεούνται να μην μετακυλούν εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη ενίσχυση.

4. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως.

 

Πηγή: reporter.gr  & iefimerida.gr

 

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας και με υπευθυνότητα να αναλάβει την υποβολή της αίτησης για την επιχείρησή σας αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη.

Συμπληρώστε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

 

—————————————————————————————————————————————————————————————-

 

[UPDATE 23/06]

Παράταση της προθεσμίας για τον δεύτερο κύκλο

Με σχετική απόφαση τροποποίησης της ΚΥΑ ΓΔΟΥ131/13.6.2020 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 – Α΄ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος), που υπεγράφη σήμερα από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

α) παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26/6/2020 και
β) τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.
Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται το πεδίο και δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις.

Στον δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Πηγή: cnn.gr

 

[UPDATE 15/06]

Πρεμιέρα για τον νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής

Ανοίγει σήμερα 15 Ιουνίου ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής στον οποίο μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν χαμηλότοκα κρατικά δάνεια περισσότερες επιχειρήσεις καθώς δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 22 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, ενώ η πληρωμή των ποσών στους δικαιούχους θα γίνει στις αρχές Ιούλιου.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αίτηση έχουν δικαίωμα να υποβάλουν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

Εξαιρούνται οι εξής:

Ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, οι οποίες δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Πηγή: cnn.gr

[UPDATE 12/05]

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή της – Οι αιτήσεις συνεχίζονται έως τις 15 Μαΐου. Τι γίνεται με όσες αιτήσεις απορρίφθηκαν

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 11.05 έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις οι οποίες συμπλήρωσαν χθες στο “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ την Αίτηση Χορήγησης, επέλεξαν το τελικό ποσό και αποδέχθηκαν τους όρους αποπληρωμής του.

Συγκεκριμένα χθες οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες 9.221 αιτήσεις ενώ ο αριθμός των επισκέψεων στην πλατφόρμα ξεπέρασε τις 105.000. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει περίπου 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, οι επιχειρήσεις των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του κρατικού δανείου έχουν τη δυνατότητα εντός 5 εργάσιμων ημερών να υποβάλουν ένσταση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ με αίτημα επανεξέτασης. Οι περισσότερες αιτήσεις που απορρίφθηκαν είχαν υποβληθεί από ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο. Επίσης μετά την υποβολή της οριστικής αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης, η επιχείρηση μπορεί να τροποποιήσει την αίτηση αυτή περισσότερες από μία φορές μέχρι το τέλος της ημέρας της αρχικής υποβολής της. Μετά το πέρας της ημέρας αυτής, η οριστική αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου. Στην εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

Πηγή: cnn.gr & ethnos.gr

Δείτε το σχετικό video

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελει μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών.  H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας για τις νεότερες εξελίξεις και με υπευθυνότητα να αναλάβει για εσάς την υποβολή της δήλωσης για την «Επιστρεπτέας Προκαταβολή» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη

Καλέστε μας σήμερα στο 2310 477725 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

 

————————————————————————————————————————————————

 

[UPDATE 06/05]

Περίοδος χάριτος το 2020 και 2021, με επιτόκιο κάτω του 1%. Σε ποιες επιχειρήσεις χαρίζεται έως το 40% της ενίσχυσης – Προθεσμία δηλώσεων έως 15/05

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκταμιευθεί το 1 δισεκ. ευρώ της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις. Αυτή η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω κρατικών δανείων, θα έχει περίοδο χάριτος το 2020 και το 2021 και επιτόκιο σήμερα κάτω του 1%. Επιπλέον, το κράτος θα χαρίσει το 30%-40% του ποσού της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ορίζει ότι παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν μόνο ποσοστό 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους έναν χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, στη βάση των οποίων εγκρίθηκε η ενίσχυση.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνο 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν στις 31 Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31 Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων στην ΕΡΓΑΝΗ, έως και τις 31 Μαρτίου 2021. Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Μαΐου 2020 για τη χορήγηση «επιστρεπτέας προκαταβολής» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» η οποία αποτελεί εφαρμογή του ΟΠΣ Taxisnet της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mybusinesssupport).
  • Το ελάχιστο ύψος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», η οποία στην ουσία είναι ένα δάνειο από την Εφορία, θα κυμαίνεται από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο μέχρι και 30.000 ευρώ για εκείνες που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους. Το τελικό ύψος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο και να φτάνει μέχρι και 800.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο.
  • Οσοι λάβουν ενισχύσεις δεν θα πληρώσουν τόκους, ούτε κεφάλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Από τον Ιανουάριο του 2022, το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα.
  • Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο Τaxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
  • Οσοι θα κάνουν χρήση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα βρεθούν στο ελεγκτικό μικροσκόπιο της Εφορίας. Οι φορολογικοί έλεγχοι θα αφορούν τόσο το παρελθόν (τελευταία τριετία) όσο και το μέλλον, που θα αφορά την πορεία του τζίρου, με στόχο να αποκλειστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Προβλέπονται επίσης και αυστηρές κυρώσεις και ενδελεχείς έλεγχοι από την Εφορία σε όσους λάβουν το «δάνειο της Εφορίας» χωρίς να το δικαιούνται.
  • Στους όρους ένταξης των επιχειρήσεων προστίθεται και όρος της μείωσης του τζίρου της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ή τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου αυτή να καταστεί δικαιούχος. Κόβονται έτσι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν καθόλου ή είχαν μικρή μείωση του τζίρου λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως κόβονται όσες στα προηγούμενα χρόνια απέκρυπταν τα πραγματικά τους έσοδα. Η σύγκριση γίνεται με τον μέσο όρο του τζίρου της τελευταίας τριετίας, ήτοι από το 2017.

Πηγή: tanea.gr

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελει μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών.  H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας για τις νεότερες εξελίξεις και με υπευθυνότητα να αναλάβει για εσάς την υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υλοποίηση του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης της «επιστρεπτέας προκαταβολής» αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη

Καλέστε μας σήμερα στο 2310 477725 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

 

——————————————————————————————————————————–

 

[UPDATE 24/04]

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία για την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ καθορίζουν τις λεπτομέρειες για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθεί η επιλογή μεταξύ των 139.000 επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

  • Τα βασικά κριτήρια τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία αφορούν:
  • Τη μείωση του τζίρου αλλά και των κερδών που έχει καταγραφεί σε σχέση με την περσινή περίοδο
  • Το βαθμό στον οποίο η επιχείρηση έχει κάνει χρήση των μέτρων στήριξης που έχουν ανακοινωθεί όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας στις οποίες έχει προχωρήσει, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός σε σχέση με το συνολικό προσωπικό, μειώνεται το εργασιακό κόστος και κατά συνέπεια η ζημιά που θα έχει υποστεί.
  • Οι αγορές στις οποίες η επιχείρηση έχει προβεί.

Τα κριτήρια αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες καθώς ο στόχος είναι η εκταμίευση των χρημάτων στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Από τον αλγόριθμο που θα οριστεί, θα καθοριστεί και το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση, το οποίο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 500.000 ανά επιχείρηση.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» που θα λάβουν οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα επιστραφεί είτε στο σύνολο είτε μέρος αυτής. Η επιστροφή του ποσού θα γίνει σε διάστημα 5 ετών με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών (δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση) περιλαμβάνεται η επανάληψη του συγκεκριμένου μέτρου και το Μάιο με ακόμα 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

————————————————————————————————————————————————

 

Παρατείνεται έως την Τρίτη 21 Απριλίου 2020 η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μέχρι την 08.04.2020 πάνω από 30.000 οριστικές αιτήσεις και άλλες περίπου 6.400 προσωρινές είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30.03.2020 Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις, δίδεται στις επιχειρήσεις δανειακή ενίσχυση για να καλυφθούν στην ουσία οι επιπτώσεις που έχουν υποστεί το σύνολο σχεδόν των οικονομικών μονάδων σε καμμιά περίπτωση δεν συνδέεται με την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

 

  1. Υπαγόμενες επιχειρήσεις

1.1 Στο παραπάνω χρηματοδοτικό Είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πλατφόρμα του προηγούμενου άρθρου.

1.2 Οι προϋποθέσεις και συνεπώς και οι περιορισμοί που τίθενται είναι οι εξής:
α) βασική προϋπόθεση Οι Επιχειρήσεις να απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους. Συνεπώς δεν υπάγονται αυτοί που δεν απασχολούν προσωπικό.

β) Επιπρόσθετες προϋποθέσεις και δυνατότητα υποβολής :

  1. i) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
  2. ii) επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020,
    Άρθρο 1 : Ο κανονισμός εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, εκτός από:

(α) ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που εμπίπτουν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου,

(β) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποι¬ούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων,

(γ) ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις …

(δ) ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα

ε) ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί των εισαγόμενων.

  • • Άρθρο 3 : ….. 2. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε μία ενιαία επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ποσό των 200 000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. ……….σύμφωνα με τον Κανονισμό υπ’ αριθ. 1407/2013.
    iii) Επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

 

  1. Περιεχόμενο της ενίσχυσης

Είναι ενίσχυση δανειακής μορφής, επιστρεπτέα εν όλω ή εν μέρει, με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
Σημειώνεται ότι δεν έχει οριστεί ακόμα το μέρος που δεν θα επιστραφεί. Η εν λόγω ενίσχυση προβλέπεται να χορηγηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πλαίσια (τακτικά και έκτακτα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ειδικότερα: Η ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην C(2020) 1863/19.3.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19” και κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Επιτροπή.
«Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2006, για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (κανονισμός de minimis ορίζει ότι δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση, κατά την έννοια της συνθήκης, μέτρα στήριξης ύψους μέχρι 200 000 ευρώ ανά εταιρεία χορηγούμενα επί μία τριετία. Ο ίδιος κανονισμός προβλέπει επίσης ότι εγγυήσεις μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ δεν υπερβαίνουν το όριο de minimis και συνεπώς δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις. Συνεπώς, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν τις εγγυήσεις αυτές χωρίς να απαιτείται υπολογισμός του αντίστοιχου ισοδυνάμου κρατικής ενίσχυσης και χωρίς διοικητική επιβάρυνση.» ( Δείτε αναλυτικά : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/… )

Το σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα χρηματοδοτηθεί τόσο από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο του ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, όσο και από πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού.

 

  1. Συνολικό ύψος της ενίσχυσης , επιλεξιμότητα και ανώτατο όριο ενίσχυσης

3.1 Το ύψος της ενίσχυσης συνολικά για όλες τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 1 δισ. Ευρώ.
«Το αρχικό συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ και η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το Κράτος ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.» ( ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ /ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ/3-4-2020 )

3.2 « Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα ……».
« Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες».
Άρα το ύψος της ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση θα υπολογιστεί, βάσει σχετικού επιμερισμού του συνολικού ποσού σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

3.3 Ανώτατο Όριο Ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση « Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της. Η ενίσχυση μέσω του σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα μπορεί, ως ανώτατο όριο, να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ, ανά επιχείρηση» .

 

  1. Δεσμεύσεις των Επιχειρήσεων

4.1 Ρήτρα μη απολύσεων « Το σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία, όπως είχαμε ανακοινώσει, ισχύει από την 30ή Μαρτίου 2020. Ένα σημείο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι ότι δεν έχει οριστεί ακόμα η χρονική διάρκεια της ανωτέρω δέσμευσης»

4.2 Επιστροφή της «Ενίσχυσης» (Χρόνος και Επιτόκιο) Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» εις ολόκληρον είτε μερικώς, σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, χωρίς να έχει ακόμη ορισθεί το επιτόκιο δανεισμού. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι πενταετής, στο πρώτο έτος δίνεται περίοδος χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις δηλαδή σε 48 μηνιαίες δόσεις .

 

  1. Ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι Επιχειρήσεις που θέλουν να υπαχθούν

5.1 Είσοδος στην «πλατφόρμα» www.aade.gr/mybusinesssupport Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο “myBusinessSupport”, μέσω της οποίας υποβάλλονται τα αιτήματα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής. Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ και η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης. Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

5.2 Συμπλήρωση στοιχείων κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος Οι επιχειρήσεις συμπληρώνουν στην πλατφόρμα τα κατωτέρω στοιχεία: Κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

α1. απλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ), που αφορά στο Α’ τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος) 2020,

α2. διπλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ), που αφορά τον μήνα Μάρτιο 2020,

β. Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

β1. απλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν, 1. το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, 2. το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019. 3. τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, συγκεντρωτικά για το τρίμηνο,

β2. διπλογραφικά βιβλία, συμπληρώνουν, 1. το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019, 2. το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
3. τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, διακριτά για κάθε μήνα. Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.

5.3 Συμπλήρωση στοιχείων από Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020 Για τους μήνες Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα.
Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

5.4 Επιπλέον στοιχεία που αντλούνται αυτόματα Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία αυτής ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι, συγκριτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμενων περιόδων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των επιχειρήσεων. Σημειωτέον: Η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις αιτούσες επιχειρήσεις.

 

  1. Προθεσμίες υποβολής

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα παραπάνω συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 10.4.2020 που κρίνεται πολύ σύντομη υπό το πρίσμα των δύσκολων περιστάσεων.\

 

  1. Αντιμετώπιση της «Ενίσχυσης»

Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη κατά το μέρος που δεν θα επιστραφεί και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

 

  1. Τρόπος χορήγησης της «Ενίσχυσης»

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis και στη ουσία αφορά οφειλή στο Ελληνικό Δημόσιο και εάν δεν επιστραφεί σύμφωνα με τις προθεσμίες επιστροφής, θα μπορεί η ΑΑΔΕ να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την είσπραξη του.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, πέρα των βασικών προϋποθέσεων και στοιχείων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των επιχειρήσεων, θα προσδιοριστούν, σε λεπτομέρεια, οι παράμετροι και τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα καθορίσουν την άμεση υλοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

 

  1. Τι πρέπει να σταθμίσει η επιχείρηση, για να προχωρήσει στη λήψη Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Το δάνειο μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αποτελεί στην ουσία ένα κεφάλαιο κίνησης, με σκοπό την τόνωση της ρευστότητας της επιχείρησης, η επιχείρηση πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την ρήτρα «περί μη απολύσεων» που μάλιστα δεν προσδιορίζεται η χρονική ισχύς της δέσμευσης, επιπρόσθετα επειδή η οφειλή θα δοθεί μέσω της ΑΑΔΕ σε περίπτωση μη εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εν όλω ή εν μέρει όπως περιγράφουμε παραπάνω, θα έχει προβλήματα φορολογικής ενημερότητας αλλά και των δυσμενών ενεργειών όπως κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Ανεξάρτητα που δεν έχει ξεκαθαρισθεί ποιο ποσό του κεφαλαίου θα χαρισθεί και ποιο θα είναι το επιτόκιο που όπως φαίνεται όμως θα είναι ένα χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1%με 1,5%, η παραπάνω δανειακή ενίσχυση μπορεί να αποτελέσει ένα κεφάλαιο κίνησης σημαντικό για την επιστροφή στην κανονικότητα των επιχειρήσεων.

Πηγή: e-forologia.gr

 

 

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελει μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών.  H έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να απαντήσει στα ερωτήματά σας για τις νεότερες εξελίξεις και με υπευθυνότητα να αναλάβει για εσάς την υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υλοποίηση του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης της «επιστρεπτέας προκαταβολής» αποφεύγοντας κάθε είδους παραλήψεις και λάθη

Καλέστε μας σήμερα στο 2310 477725 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς:

Accounting

Noμικές Υπηρεσίες

H Φιλοσοφία μας Παρέχουμε νομικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών συννυφασμένες με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους εντολείς μας. Με εξειδικευμένη νομική