Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Αύξηση των ασθενών και των θανάτων από Covid-19 στην Βουλγαρία

Covid-19 στην Βουλγαρία

Το τελευταίο τριήμερο του Οκτωβρίου σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19. Οι ασθενείς έφτασαν στους 220 ανά 100.000 άτομα και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 50%. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στην σημερινή ενημέρωση Τύπου του Υπουργείου Υγείας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν με Covid-19 αυξήθηκε κατά 102%, σε σύγκριση με την προηγούμενη. Τα νέα κρούσματα παρουσιάζονται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών. Περισσότεροι από 2.000 είναι οι άρρωστοι στο υγειονομικό προσωπικό – 37% γιατροί και 33% νοσοκόμες.

Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αυξάνεται κατά ένα τρίτο. Το 7% από αυτούς βρίσκονται, επί του παρόντος, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δήλωσε ο αναπληρωτής, υπουργός Υγείας Μπόικο Πενκόφ. Οι διευθυντές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Σόφιας – Pirogov και Alexandrovska, προέβλεψαν ότι, με τον ρυθμό αυτό, σε δέκα ημέρες ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται, θα φτάσει από τις 2.300 στις 4.000.

“Τα τμήματα έκτακτης ανάγκης έχουν εξαντληθεί”, προειδοποίησε ο καθηγητής Ασέν Μπάλτοφ, διευθυντής του Νοσοκομείου Pirogov και κάλεσε τα ιδιωτικά νοσοκομεία να διαθέσουν το 10% των κρεβατιών τους για ασθενείς με Covid-19. Από σήμερα, στο Pirogov ανοίγουν δύο ακόμη θάλαμοι με 30 κρεβάτια για άρρωστους γιατρούς και για ασθενείς που βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση.

Ο καθηγητής Τόντορ Κανταρτζίεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Λοιμώξεων και Παρασιτικών Νόσων, ζήτησε την ευρεία χρήση γρήγορων τεστ αντιγόνων στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στο Τμήμα Έκτακτων περιστατικών και στα σχολεία, για να διαπιστώνονται και να μπαίνουν έγκαιρα σε καραντίνα τα νέα κρούσματα. Τα εργαστήρια είναι πολύ απασχολημένα και τα αποτελέσματα των δοκιμών PCR θα καθυστερήσουν κατά 2-3 ημέρες τις επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο καθηγητής.

15 σχολεία σε διάφορα μέρη της χώρας λειτουργούν με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πρόκειται για μαθητές από την 1η έως την 7η τάξη, ενημέρωσε ο υπουργός Παιδείας Κρασιμίρ Βάλτσεφ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι περισσότεροι μαθητές σε καραντίνα βρίσκονται στην Σόφια. «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι τα σχολεία δεν πρέπει να κλείσουν πρώτα και ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός, αλλά αναγνώρισε ότι τα επιχειρήματά του γίνονται όλο και πιο χαλαρά λόγω του επιδεινούμενου επιδημικού περιβάλλοντος.

Επί του παρόντος, η Βουλγαρία κατατάσσεται στην 21η θέση σε νοσηρότητα στην Ευρώπη και στην 10η στη θνησιμότητα.

Πηγή: bnr.bg

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Newsletter

Υπ. Εσωτερικών: Ειδικές άδειες στο Δημόσιο για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/255/οικ.9685/2024, με τίτλο: «Μη αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών και χορήγησης κανονικών αδειών ενόψει των Ευρωεκλογών –Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».   Με