Συχνές ερωτήσεις
Έχετε απορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας; Διαβάστε κάποιες συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε από ιδιώτες και επιχειρηματίες.
1. Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για την ίδρυση μιας ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα;
Η ίδρυση ατομικής επιχείρησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δήλωση έναρξης, την εγγραφή στο αντίστοιχο επιμελητήριο και την εγγραφή στον ΕΦΚΑ. Απαιτείται επίσης η καταχώρηση επαγγελματικής έδρας, η οποία μπορεί να είναι η οικία σας, υπό προϋποθέσεις. Εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, λαμβάνετε τη Βεβαίωση Έναρξης Εργασιών από την ΑΑΔΕ.
2. Αξίζει η μεταφορά έδρας επιχείρησης σε άλλη χώρα της ΕΕ, όπως η Κύπρος;
Η μεταφορά έδρας σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ευνοϊκότερα καθεστώτα ΦΠΑ και καλύτερη διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών. Κάθε χώρα προσφέρει διαφορετικά οφέλη, οπότε το ιδανικό θα ήταν να μιλήσετε με έναν από τους λογιστές-συμβούλους μας, για να σας κατευθύνει.
4. Πώς γίνεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μιας ΑΕ;
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μιας ΑΕ απαιτεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, τροποποίηση του καταστατικού, καταβολή του νέου κεφαλαίου, και καταχώριση της αλλαγής στο ΓΕΜΗ. Επιπλέον, χρειάζεται δημοσίευση της απόφασης στο Εθνικό Τυπογραφείο.
5. Ποιες είναι οι διαφορές στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μελών μιας ΑΕ σε σχέση με μια ΙΚΕ;
Τα μέλη μιας ΑΕ δεν έχουν υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, εκτός αν εργάζονται στην εταιρεία, ενώ τα μέλη μιας ΙΚΕ, αν είναι εταίροι-διαχειριστές, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Οι διαχειριστές της ΙΚΕ καταβάλλουν εισφορές βάσει των κερδών της εταιρείας.
6. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ μιας ΕΠΕ και μιας ΙΚΕ;
Η ΕΠΕ απαιτεί κεφάλαιο τουλάχιστον 18.000 ευρώ και έχει πιο σύνθετες διαδικασίες διαχείρισης. Η ΙΚΕ μπορεί να ιδρυθεί με ελάχιστο κεφάλαιο ενός ευρώ και παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις εισφορές των εταίρων. Οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας της ΙΚΕ είναι γενικώς πιο απλές από αυτές που αφορούν την ΕΠΕ.
7. Πότε αξίζει η μετατροπή μιας ΕΠΕ σε ΑΕ;
Η μετατροπή μιας ΕΠΕ σε ΑΕ αξίζει όταν δημιουργείται ανάγκη για μεγαλύτερο κεφάλαιο ή περισσότερη διαφάνεια. Η ΑΕ προσφέρει πρόσβαση στη χρηματιστηριακή αγορά και δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση μετοχών. Η ΑΕ είναι επίσης καταλληλότερη για την επέκταση των δραστηριοτήτων και την αύξηση της διαφάνειας για μια επιχείρηση. Τέλος, νομικές και φορολογικές αλλαγές πολλές φορές αλλάζουν τα δεδομένα μέσα στα οποία μια επιχείρηση είχε οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μια νομική μορφή όπως η ΑΕ να είναι τελικά πιο συμφέρουσα από οικονομική και φορολογική σκοπιά.
8. Μπορώ να συνεργαστώ μαζί σας χωρίς να αλλάξω λογιστή;
Ναι φυσικά. Η ομάδα μας αποτελείται από εξειδικευμένους συμβούλους, φοροτεχνικούς, οικονομικούς αναλυτές και άλλες ειδικότητες υποστηρικτικές στο επιχειρείν. Μπορείτε να κρατήσετε τη συνεργασία σας με τον λογιστή σας, εφόσον σας καλύπτει, και να λάβετε από εμάς μόνο υπηρεσίες συμβουλευτικής, φοροσχεδιασμού διαχείρισης επιδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) κ.ά.