Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

10 + 1 Πλεονεκτήματα της Βουλγάρικης Εταιρείας

10 + 1 Πλεονεκτήματα της Βουλγάρικης Εταιρείας

Η χρονιά που διανύουμε, θέτει την ανάγκη για ανάπτυξη σε φορολογικούς προνομιακούς προορισμούς  και σε ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα της Βουλγάρικης εταιρείας;

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία κατέχει μια κομβική τη θέση στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη ως κέντρο έλξης ξένων κεφαλαίων. Ο λόγος για αυτό είναι η πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα σε συνδυασμό με διαφορετικά κίνητρα για τους επενδυτές:

Με μια σταθερά ιδιαίτερα χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις (μόλις 10%) και με απλοποιημένες διαδικασίες για τη σύσταση εταιρείας, δίκαια αποτελεί μια από τις πιο δελεαστικές προτάσεις επένδυσης για τις επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το  InvestBulgaria Agency, του Υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας και του Τουρισμού της Βουλγαρίας, παραθέτει τους 10 πιο σημαντικούς λόγους που η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Σε αυτούς μην ξεχάσετε να προσθέσετε και τον εξατομικευμένο φοροσχεδιασμό της EPIDOSIS που εγγυάται την κάλυψη των αναγκών σας ταυτόχρονα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

 

1. Πολιτική και επιχειρηματική σταθερότητα

Η Βουλγαρία απολαμβάνει ένα από τα πιο σταθερά πολιτικά και οικονομικά περιβάλλοντα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οικονομικοί δείκτες της χώρας, είναι αξιοσημείωτοι όχι μόνο για την περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η βουλγαρική οικονομία παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις είναι από τις λίγες χώρες που της Ευρώπης  που αναβάθμισε το δείκτη της πιστοληπτικής ικανότητας ο οίκος Moody’s εντός του 2020. Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, του ΝΑΤΟ από το 2004 και  του ΠΟΕ από το 1996. Επιπλέον διαθέτει σταθερό νόμισμα – Το Βουλγαρικό Λεβ- και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υιοθέτηση του ευρώ.

 

2. Ευνοϊκός Φορολογικός προορισμός εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλγαρία αποτελεί μια από τις πιο ευνοϊκές τοποθεσίες στην ΕΕ όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επί του παρόντος, η Βουλγαρία έχει φορολογικό συντελεστή 10% για τον εταιρικό φόρο και συντελεστή φορολογίας μερισμάτων 5%. Επίσης η Βουλγαρία έχει υπογράψει πάνω από 50 Συνθήκες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

 

3. Εξαιρετικά καταρτισμένο και ταλαντούχο εργατικό δυναμικό

Με πάνω από 60.000 απόφοιτους ετησίως από 50 και πλέον πανεπιστήμια και κολλέγια, και με πάνω από το 70% των μαθητών να σπουδάζουν Αγγλικά, η Βουλγαρία διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένο και ταλαντούχο προσωπικό. Επιπλέον, το εργατικό δυναμικό έχει εξαιρετικά χαμηλό μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, καθώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη βρίσκεται στα 200€/μήνα περίπου για 5νθήμερη, 8ωρη εργασία και οι ασφαλιστικές του εισφορές στα 80€ / μήνα.

 

4. Ανταγωνιστικό κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ένα από τα πιο ανταγωνιστικά κόστη εργασίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πέραν του μισθολογικού κόστους που αναφέρθηκε παραπάνω, η Βουλγαρία διαθέτει κορυφαίο χώρο γραφείων στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδο ενοικίασης στην Ευρώπη.

 

5. Εξαιρετικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Το απαιτούμενο κεφάλαιο για την εγγραφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης στη Βουλγαρία είναι 1 ευρώ (2 Λέβα). Στη Βουλγαρία υπάρχει ένα ενοποιημένο μητρώο εταιρειών “The Trade Register” και η εγγραφή διαρκεί περίπου 2 ημέρες. Η Βουλγαρία κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας σχετικά με τη διευκόλυνση επιχειρηματικής δραστηριότητας, πολύ υψηλότερη από τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Σερβία, σύμφωνα με τον δείκτη IFC. Επίσης η χώρα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις  σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την ευκολία απόκτησης πίστωσης και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που προστατεύει καλύτερα τους επενδυτές της.

 

6. Κυβερνητική υποστήριξη και χρηματοδότηση της ΕΕ

Υπάρχουν περισσότερα από 1,8 δισ. BGN σε κονδύλια της ΕΕ που έχουν διατεθεί έως το 2020 για ανάπτυξη υποδομών, γεωργία, μεταποίηση, περιβάλλον κ.α. Η κυβέρνηση υποστηρίζει συγκεκριμένους κλάδους βάσει του νόμου για την προώθηση των επενδύσεων (IPA) που σχετίζονται με τη βιομηχανία, έρευνα και ανάπτυξη, εκπαίδευση, υγεία, υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και logistics. Τέλος, η κυβέρνηση φροντίζει οι μεγαλύτεροι επενδυτές να υποστηρίζονται μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος προτεραιότητας.

 

7. Υψηλό δυναμική ανάπτυξης

Η Βουλγαρία κατέχει μια σταθερή αύξηση του ΑΕΠ μετά την οικονομική κρίση, που της δίνει τη δυνατότητα σύγκλισης σε πολλούς τομείς έναντι των χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Αυτό συνεπικουρείται με την συνεπή αύξηση των επιπέδων εξαγωγής, ιδίως σε τομείς όπως η γεωργία, τα τρόφιμα, τα χημικά, τα ηλεκτρονικά, ενώ η Βουλγαρία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί προτιμώμενη τοποθεσία για IT και Outsourcing επιχειρησιακών διαδικασιών από ευρωπαϊκούς και διεθνείς παίκτες

 

8. Στρατηγική γεωγραφική θέση

Σε στρατηγική τοποθεσία για να εξυπηρετεί την Ευρώπη, τη Ρωσία, τις χώρες της ΚΑΚ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Βουλγαρία απέχει μόνο 3 ώρες πτήσης από όλους τους σημαντικούς προορισμούς στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τις χώρες της Μεσογείου. Συγχρόνως, Πέντε πανευρωπαϊκοί οδικοί άξονες διέρχονται από τη χώρα, συνδέοντας τη Βόρεια Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Παράλληλα η μετακίνηση από την Ελλάδα γίνεται εντός 3 ωρών μέχρι τη Σόφια από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Αθήνα συνδέεται με το αεροδρόμιο της Σόφιας 1 εντός μιας ώρας με καθημερινές πτήσεις.

 

9. Μεταφορικές υποδομές και σύγχρονη συνδεσιμότητα

Η Βουλγαρία διαθέτει μια από τις καλύτερα οργανωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες ανάμεσα στις Βαλκανικές. Επίσης, η Σόφια είναι από τους δέκα κορυφαίους παγκόσμιους ηγέτες στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας, σύμφωνα με τη Cisco, με μια από τις μεγαλύτερες ταχύτητες ακόμα και στις ιδιωτικές συνδέσεις. Σχετικά με τις υποδομές που βελτιώνονται συνεχώς, η Βουλγαρία 6 εθνικούς άξονες, πάνω από 230 Σιδηροδρομικούς Σταθμούς με δυνατότητα φόρτωσης / εκφόρτωσης φορτίου, 5 διεθνή αεροδρόμια, 7 μεγάλα λιμάνια στον ποταμό Δούναβη, 6 μεγάλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και πάνω από 60 βιομηχανικές ζώνες και κέντρα logistics σε όλη τη χώρα.

 

10. Ελκυστικός τρόπος ζωής

Η Βουλγαρία είναι μια χώρα με βαθιά ιστορία, με σημαντικούς Ευρωπαϊκούς ιστορικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς, που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία τρόπου ζωής σε κοντινή απόσταση από την Ελλάδα. Με ζωντανές πόλεις όπως της Σόφιας που διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και επιλογές ψυχαγωγίας που συνδυάζεται πάντα με εκπληκτικές επιλογές τοπικής και διεθνούς κουζίνας.
Επίσης, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με την Ελλάδα, ξεκινούν τα χιονοδρομικά κέντρα με εντυπωσιακά resorts, με πολλαπλές επιλογές αθλητικών δραστηριοτήτων στις πανέμορφες περιοχές του Μπάνσκο, της Ρίλα και του Πιρίν.

 

+1 Η εγγύηση της EPIDOSIS

1Για να στεφθεί με επιτυχία και ασφάλεια το επιχειρησιακό σας εγχείρημα θα πρέπει να εφαρμοστεί το κατάλληλο πλάνο και οι βέλτιστες πρακτικές. Ο ολοκληρωμένος φοροσχεδιασμός που προσφέρουμε, λόγω μακρόχρονης εμπειρίας και ενασχόλησης με το φορολογικό σύστημα της Βουλγαρίας μας επιτρέπει να προτείνουμε μοναδικές λύσεις που ανταποκρίνονται πλήρως στην κάθε περίπτωση – την δική σας. Με υψηλή κατάρτιση, βαθιά γνώση και εχεμύθεια θα καλύψουμε κάθε επιχειρησιακή σας ανάγκη τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Βουλγαρία.

 

Κλείστε άμεσα μια συνάντηση με τα έμπειρα στελέχη μας στην Θεσσαλονίκη (2310477725) ή στην Αθήνα (2106810690) για να αναλύσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο της Βουλγαρικής όσο και της Ελληνικής Φορολογικής Νομοθεσίας, ώστε να ασκήσετε απερίσκεπτοι το Επιχειρείν.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

«Ενίσχυση Επενδυτικών Σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων Νέων & Υπό Σύσταση Μεγάλων Επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027 η εν λόγω δράση συνολικού ύψους

Blog

«Ενίσχυση Επενδυτικών Σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων Υφιστάμενων Μεγάλων Επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027, η εν λόγω δράση συνολικού