Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Ξεπαγώνουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνεται ο κατώτατος

Αύξηση περίπου 5% στον κατώτατο μισθό το 2024 αναμένεται, λόγω των οικονομικών συνθηκών και των στοιχείων που επηρεάζουν τον καθορισμό του μισθού για την επόμενη χρονιά. Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας, παρουσιάζει ενδείξεις για αύξηση που θα υπερβαίνει το 5%.

Η αύξηση των μισθών ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις της κυβέρνησης πριν από τις πρόσφατες εκλογές, με στόχο να φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ έως το 2027. Η αύξηση ανακοινώνεται κάθε έτος με βάση τις οικονομικές επιδόσεις του προηγούμενου έτους, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανεργία, ο πληθωρισμός κ.ά.

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%-6% την άνοιξη του 2024, φτάνοντας τα 820-830 ευρώ από τα τωρινά 780 ευρώ. Η διαδικασία για την αύξηση θα ξεκινήσει εκ νέου στο τέλος Ιανουαρίου του 2024, με την εφαρμογή του νέου μισθού τον Απρίλιο-Μάιο του 2024.

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, προβλέπεται αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

Οι τριετείς

Στον ιδιωτικό τομέα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσουν να μετρούν οι τριετίες από εκεί που είχαν παγώσει στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Αν κάποιος προσλήφθηκε μετά τις 14-2-2012, αρχίζουν να συμπληρώνονται μετά την 1-1-2024.

Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.
  • Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Tα προβλήματα πηγαίνουν εκεί που επιλύνονται.

Στην EPIDOSIS, θέλουμε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε να λύνεται με κέρδος για εσάς. Αποδεδειγμένα έχουμε ποσοστό επιτυχίας σε επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει μία επιχείριση 87,5%. Κατανοούμε