Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Ιανουαρίου στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία

O Πρωθυπουργός, έχει εκφράσει ότι η βούληση του είναι να υπάρξει καθολική εφαρμογή εντός του 2024 από το σύνολο των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα. Τελευταίος κλάδος που θα μπει θα είναι η εστίαση τον επόμενο Οκτώβριο, από τις αρχές του 2024 θα μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι κλάδοι.

 

Μάλιστα πηγές από το Υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η υπουργική εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει όλα τα ζητήματα του νέου εργασιακού νομοσχεδίου καθώς και τα θέματα που άπτονται της Ψηφιακής Κάρτας.

 

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνει για το σύνολο των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτούς τους κλάδους χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο εργαζομένων. Φυσικά η διαδικασία απαιτεί ανάρτηση όλων των ΚΑΔ που εντάσσονται στην υποχρέωση ενώ η ενημέρωση των επιχειρήσεων θα προκύψει και αυτοματοποιημένα μέσα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ όπου θα οριστεί η τιμή «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου εντάσσονται και υποχρεούνται στην χρήση της Ψηφιακής Κάρτας σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους 2 πολύ σημαντικούς κλάδους της αγοράς στις οποίες απασχολούνται περίπου 600.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κου Άδωνι Γεωργιάδη, θα δοθεί διάστημα 3ων μηνών για πιλοτική εφαρμογή κάτι το οποίο σημαίνει ότι η υποχρέωση θα υφίσταται χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κυρώσεις.

 

Από το μέτρο ίσως εξαιρεθούν στην αρχή οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.).

Τι σημαίνει όλο αυτό στην πράξη για
κάθε μικρή, μεσαία, μεγάλη επιχείρηση:

Σημαίνει υποχρέωση δήλωσης εισόδου και εξόδου για κάθε εργαζόμενο και υποβολής αυτών στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ούτως ώστε να υπάρξει ακριβής καταγραφής της εργασίας του εργαζόμενου.

 

Θα υπάρξουν σίγουρα ορισμένες κατηγορίες και ειδικότητες εργαζομένων για τις οποίες θα υπάρξουν είτε εξαρχής απαλλαγή είτε δυνατότητα εξαίρεσης. Στο κάδρο προς συζήτηση έχουν μπει οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εργάτες Γης
  • Αλιεργάτες
  • Οικοδόμοι & Εργαζόμενοι σε τεχνικά έργα / εργοτάξια

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα