Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός: Έμφαση σε υποδομές και κοινωνική στήριξη

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη θωράκιση της χώρας έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων μέσω της δημιουργίας πιο ανθεκτικών υποδομών, της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης.

 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει τεθεί ως στόχος στο 3%, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις ξένων οίκων αξιολόγησης, με το ΑΕΠ να φτάνει ή να ξεπερνά τα 235 δισ. ευρώ το 2024. Ο πληθωρισμός στοχεύει να αποκλιμακωθεί στο 2,4%, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1%, και η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 10,6%, εντάσσοντας τη χώρα σε μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ο κοινωνικός προσανατολισμός του προϋπολογισμού του 2024 στοχεύει στη συνδυασμένη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αντιμετώπισης νέων αναγκών μετά την πληθωριστική κρίση. Προβλέπεται αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 10%, μείωση της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και προστασία από την αισχροκέρδεια.

 

Σημαντικό μέρος των προσπαθειών για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος προέρχεται από την αύξηση του αφορολογήτου οικογένειας με παιδιά και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι επενδυτικοί πόροι ανέρχονται στα 12,1 δισ. ευρώ, με 8,5 δισ. ευρώ από δημόσιες επενδύσεις και 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να μειωθεί στο 0,9%, με τις μεγάλες χώρες να αποφεύγουν την ύφεση. Η Ισπανία και η Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη το 2024, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2,9% το 2024.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Επέκταση Επιδόματος Μητρότητας: Τι Σημαίνει για τις Εργαζόμενες Μητέρες

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Με αναδρομική ισχύ από τον