Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές, Αξιολόγησε τη Φορολογική Εικόνα της Επιχείρησης σου με τη συμβολή της EPIDOSIS

Μόνο κάρτες και συναλλαγές μέσω τραπεζών θα δέχεται πλέον η εφορία. Τυπικά παραμένει και το όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά αλλά για τους παραβάτες θα προβλέπονται πρόστιμα μέχρι και στο διπλάσιο της συναλλαγής. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και θα φτάσουν τις 500.000 ευρώ. Οι αγορές με μετρητά άνω των 500 ευρώ θα τιμωρούνται με το διπλάσιο της αξίας της χρηματικής συναλλαγής.

Ακόμα, προβλέπονται πρόστιμα από 10.000 ευρώ για αγορές ακινήτων με μετρητά. Από το 2024 οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζικά μέσα. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα είναι άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του.

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές θα είναι οι συναλλαγές και για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης.

Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

 

Ακόμα, όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, στο 3ο AirbnB η εφορία θα ζητάει «βιβλία MyData» και ΦΠΑ. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ανοίξει βιβλία στο MyData για τα ακίνητα που μισθώνει και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ.
Πέραν από τον περιορισμό στη χρήση των μετρητών, το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής προβλέπει ότι οι εφοριακοί θα έχουν κάμερες μαζί τους όταν «ερευνούν» τα βιβλία, τις ταμειακές και το «mydata» των φορολογουμένων. Ομοίως μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ.

Για να αντιμετωπίσετε τις παραπάνω αλλαγές, η EPIDOSIS, με τα καταρτισμένα στελέχη της, μπορεί να σας αξιολογήσει με:

• Ανάλυση Φόρων στην Ελλάδα: Παρουσίαση πίνακα διακύμανσης φόρου στην επιχείρηση σας στην Ελλάδα

 

• Ανάλυση Ορθής Φορολογικής Εικόνας Επιχειρήσεων σύμφωνα με το νέο Φορολογικό Νόμο: Ανάλυση συντελεστών επιχειρήσεων στην Ελλάδα – συνειδητοποίηση των συνεπειών του νέου Φορολογικού Νόμου στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες

 

• Συγκριτικός Πίνακας Φορολόγησης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό: Σύγκριση του συστήματος φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και χωρών Εξωτερικού

Mπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στη Φόρμα Επικοινωνίας  ή να μας καλέσετε στα γραφεία μας στην Αθήνα  2106810690 ή στην Θεσσαλονίκη 2310477725 για να αναλύσουμε τα παραπάνω.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: