Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Αυξάνεται το πλαφόν των ασφαλιστικών οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες & αγρότες

Αυξάνεται το πλαφόν των ασφαλιστικών οφειλών σε 30.000€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 10.000€ για τους αγρότες σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που έρχεται.
Παναγιώτης Τσακλόγλου
Υφυπουργός Εργασίας

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία;

  • Δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών σωματείων
  • Τέλος στις επικουρικές πολλών ταχυτήτων: απλοποίηση προϋποθέσεων θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, Περίπου 15.000 εκκρεμείς συντάξεις με αυτήν την διάταξη θα μπορούν να εκδοθούν σχεδόν αυτόματα.
  • Οφειλές συνταξιούχων: το πλαφόν από 20.000 ευρώ πηγαίνει στις 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ στις 10.000 αντίστοιχα παρακρατώντας το 60% της σύνταξης μέχρι να φτάσει ο οφειλέτης τις 20.000 ευρώ και μετά μπαίνει στη υφιστάμενη ρύθμιση των 60 δόσεων. Αυτό θα ισχύει εφόσον έχει συμπληρώσει τα 67 έτη. Ακόμα θα ελέγχεται αν ο τραπεζικός λογαριασμός δεν έχει καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ

Σχετικά με την Απασχόληση συνταξιούχων

ο Υφυπουργός δήλωσε:

 

«Πριν το 2019 η παρακράτηση που γινόταν επί της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων ήταν 60% – ουσιαστικά, ένα ποσοστό δημευτικό. Προς έκπληξή μου, περίπου 6.000 συνταξιούχοι, πιθανόν ο αριθμός να ήταν μεγαλύτερος αλλά να δούλευαν με μαύρη εργασία, συνέχισαν να δουλεύουν.

Με το Νόμο Βρούτση η παρακράτηση πήγε στο 30% και είδαμε ότι αυξήθηκε πάνω από 5 φορές ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων.

 

Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 32.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Με την αλλαγή που έρχεται το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς πλέον οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξη τους χωρίς περικοπή και μπαίνει ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση και κάτι αντίστοιχο σε εισοδήματα από αυτοαπασχόληση».

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

Επέκταση Επιδόματος Μητρότητας: Τι Σημαίνει για τις Εργαζόμενες Μητέρες

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Με αναδρομική ισχύ από τον