Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Ατομική Επιχείρηση σε ΙΚΕ: Ποια τα Οφέλη και πώς να Προχωρήσετε

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η εφορία θα αρνείται το δικαίωμα στον επαγγελματία – δηλαδή στις ατομικές επιχειρήσεις να έχει ζημιές. Θα αποδέχεται δηλαδή το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, θα φορολογεί βάσει αυτού και φυσικά θα κόβει και επιδόματα ή άλλα προνόμια από τη στιγμή που το «θεωρητικό εισόδημα» θα ταυτίζεται με το πραγματικό. Στην πραγματικότητα, από τη χρήση του 2023, για την ατομική επιχείρηση υπάρχουν τρία εισοδήματα:

  • Το λογιστικό, δηλαδή αυτό που προκύπτει με βάση τα βιβλία το οποίο όμως θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα δύο
  • Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα υπολογίζεται με τη νέα μέθοδο υπολογισμού και θα κυμαίνεται από 10920 ευρώ έως και 50.000 ευρώ τον χρόνο εφόσον φυσικά δεν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις και
  • Το εισόδημα που θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία δεν καταργούνται.

Η λύση μετατροπής της ατομικής επιχείρησης σε ΙΚΕ προβάλλεται ήδη από τη λογιστική κοινότητα ως εναλλακτική.

Πλεονεκτήματα:

  • Η διάρκεια μπορεί πλέον να είναι όχι μόνο ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου.
  • Τα κέρδη της ΙΚΕ φορολογούνται σταθερά στο 22% ανεξαρτήτως κέρδους ενώ το ποσοστό προκαταβολής ισχύει στο 40% για τα 3 πρώτα έτη από το έτος ίδρυσης και στο 80% μετέπειτα.
  • Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 5%.
  • Το αρχικό κεφάλαιο για τη σύσταση μιας ΙΚΕ μπορεί να είναι και 0 ευρώ.
  • Η σύστασή της γίνεται με καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και με αυτή δημιουργούνται και τα δύο βασικά όργανα της εταιρείας: η συνέλευση των εταίρων και ο διαχειριστής της εταιρείας.
  • Προστασία της ατομικής περιουσίας του εταίρου, καθώς αυτή δεν κινδυνεύει ποτέ για τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

Mπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στη Φόρμα Επικοινωνίας  ή να μας καλέσετε στα γραφεία μας στην Αθήνα  2106810690 ή στην Θεσσαλονίκη 2310477725 για να αναλύσουμε τα παραπάνω.

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Accounting

10 Q&A για τις Βουλγαρικές Εταιρίες

1. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μίας Βουλγαρικής έναντι μίας Ελληνικής Εταιρείας; Μία βουλγαρική εταιρεία εξασφαλίζει στον μέτοχο το 90%  των καθαρών κερδών να διανεμηθεί ως

Accounting

Ανάπτυξη στην Πράξη // Οne to One 30′

Η EPIDOSIS είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που υποστηρίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης στους παρακάτω τομείς: