Συμμετέχουμε στη FOOD EXPO 2024 09-11/03: Θα μας βρείτε Αίθουσα 02 / Περίπτερο Ε33

Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων Κατοίκων Εξωτερικού 2019-2020 προθεσμία φορολογικής δήλωσης, ποιοι έχουν υποχρέωση, τι αλλάζει και τι πρέπει να γνωρίζετε [Upd. 01.06.20]

Updated 01.06.2020

Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, είναι μέχρι 29 Ιουλίου 2020 μετά και την παράταση που ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο.

Όπως για τους κατοίκους στην Ελλάδα, έτσι και για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εντός της χώρας. Επιπλέον όσοι έχουν βρεθεί πρόσφατα στο εξωτερικό, θα πρέπει να φροντίσουν για τη μεταβολή της φορολογικής τους κατοικίας.

Το τμήμα Λογιστικής Υποστήριξης της EPIDOSIS επιμελήθηκε τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν για φέτος, όσοι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού είναι υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

 

Πότε πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα οι κάτοικοι του εξωτερικού

Αν η φορολογική σας κατοικία δεν είναι στην Ελλάδα, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αψηφήσετε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν υποχρέωση να κάνουν δήλωση μόνο αν έχουν πραγματικό εισόδημα ακόμα και για ένα λεπτό του ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φορολογική κατοικία και ο τόπος διαμονής, είναι δύο διαφορετικές έννοιες και η Εφορία θα θεωρεί φορολογικό κάτοικο Ελλάδας αν δεν γίνει η εγκαίρως μεταβολή της φορολογικής κατοικίας και δεν μεταφερθεί αντίστοιχα το ΑΦΜ στην αρμόδια ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, ακόμα κι αν το φυσικό πρόσωπο διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό εδώ και πολύ καιρό, ακόμα χωρίς δηλωθέν εισόδημα στην Ελλάδα.

Συνίσταται αν και κάτοικοι εξωτερικού, χωρίς εισοδήματα στην Ελλάδα να υποβάλεται  έστω και μηδενική δήλωση. Προτείνεται να βρίσκεστε σε διαρκή συνεννόηση με το συνεργαζόμενο λογιστή σας ενώ είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τα τεκμήρια φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, ποια ενεργοποιούνται και σε ποιες περιπτώσεις.

 

Τι αλλάζει φέτος στις φορολογικές δηλώσεις των κατοίκων του εξωτερικού.

Φέτος για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές ζητούν από τους  κάτοικους εξωτερικού να δηλώνουν από φέτος (φορολογικό έτος 2019) και ετησίως τα στοιχεία της διαμονής τους και το ΑΦΜ τους στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες αυτές ζητούνται κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων πριν τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, για τα εισοδήματα του έτους 2019.

 

Τι συμπληρώνεται ως ΑΦΜ;

Όσοι κάτοικοι εξωτερικού υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία, τον αριθμό που χρησιμοποιεί στην φορολογική αρχή της χώρας φορολογικής κατοικίας ως φορολογικό μητρώο (αντίστοιχο ΑΦΜ) και την πλήρη διεύθυνση κατοικίας του στην αλλοδαπή με λατινικούς χαρακτήρες στα αντίστοιχα πεδία.

Εάν ως Α.Φ.Μ. χρησιμοποιείται ο αριθμός ταυτότητας ή ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή οποιοσδήποτε άλλος αριθμός ανάλογα με τα ισχύοντα σε κάθε χώρα και σε αυτόν περιέχονται και γράμματα τότε συμπληρώνεται ο συγκεκριμένος αριθμός. Σε περίπτωση που στη χώρα φορολογικής κατοικίας δεν υπάρχει υποχρέωση απόκτησης Α.Φ.Μ. το πεδίο καταχώρησης του Α.Φ.Μ. παραμένει κενό.

Σύμφωνα με το υπουργείο ο λόγος που ζητούνται είναι για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.  Μέχρι και την περυσινή χρονιά το μόνο στοιχείο που έπρεπε κάποιος κάτοικος εξωτερικού να επιβεβαιώσει ήταν η χώρα κατοικίας.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η αναζήτηση πληροφοριών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες στις χώρες του εξωτερικού, σε περιπτώσεις ελέγχου.

 

Προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων των κατοίκων εξωτερικού

Οι φορολογικοί κάτοικοι, έχουν την ίδια προθεσμία φορολογικής δήλωσης με όλους τους λοιπούς φορολογούμενους όπως αυτή ισχύει κάθε χρόνο. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, είναι μέχρι 30 Ιουνίου 2020. Αναμένεται βέβαια, λόγω των νέων δεδομένων συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, ενδέχεται η ημερομηνία αυτή να παραταθεί.

Σημειώνεται ότι μόνο για τους φορολογούμενους που κάνουν τη διαδικασία μεταβολής φορολογικής κατοικίας μέσα στο 2020, η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι μέχρι το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου) και μόνο για το έτος αυτό. Το 2021 δηλαδή θα υποβάλουν κανονικά με καταληκτική ημερομηνία όπως ισχύει για όλους τους φορολογούμενους.

 

Μερικές λεπτομέρειες για τη υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Επισημαίνεται δε,  εξαιτίας και πάλι λόγω των επιπτώσεων του COVID19 οι δημόσιες υπηρεσίες πλέον αποδέχονται και τα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι –ειδικότερα οι κάτοικοι εξωτερικού δύνανται ενδεχομένως να κάνουν τις όποιες αλλαγές χωρίς την φυσική τους παρουσία,  απλά αποστέλλοντας τα δικαιολογητικά με ένα email, πάντοτε όμως συνίσταται για ευνόητους λόγους να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδια  Δ.Ο.Υ  και το λογιστή του υπόχρεου.

Συνίσταται επίσης, κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων, ο φορολογούμενος  να ελέγχει την χώρα φορολογικής κατοικίας που εμφανίζεται κι αν διαπιστώσει ότι δεν είναι σωστή, να τη διορθώσει. Διαφορετικά, θα  λάβει ενημέρωση θα πρέπει να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού ή σε όποια άλλη αρμόδια Δ.Ο.Υ. ανήκει και να προσκομίσει πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας – Certificate of Tax Residence, προκειμένου να αποδείξει την αλλαγή της χώρας φορολογικής κατοικίας

Φορολογικός εκπρόσωπος

Στη φορολογική δήλωση είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του φορολογικού εκπρόσωπου. Σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού εκπροσώπου για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί πρώτα το μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά δεν θα γίνεται δεκτό το νέο ΑΦΜ κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Δήλωση γάμου κατοίκων εξωτερικού

Πριν την υποβολή δήλωσης ο φορολογούμενος θα πρέπει να ενημερώσει το μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. σε περίπτωση γάμου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σημειώστε πάντως ότι πλέον υπάρχει διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το μητρώο πολιτών και έτσι απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από την προσκόμιση σημαντικών πιστοποιητικών στην εφορία, όπως για παράδειγμα ληξιαρχικά γεγονότα, μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας κλπ.

 

Τα χαρακτηριστικά ενός φορολογικού κατοίκου του εξωτερικού

Ο Έλληνας φορολογούμενος που έχει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δεν φορολογείται στην Ελλάδα παρά μόνο για το εισόδημα που αποκτά εδώ.
  • Αποφεύγει τεκμήρια, εισφορές αλληλεγγύης και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
  • Δεν υπόκειται σε έλεγχο των τραπεζικών του καταθέσεων, από τις ελληνικές αρχές.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές τη φορολογική τους κατοικία , υποχρεούνται σε δήλωση μόνο του πραγματικού εισοδήματος που λαμβάνουν από την Ελλάδα και όχι του παγκόσμιου εισοδήματος.

Για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, δεδομένης της μη υποχρέωσής τους να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα, καθώς η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις καταθέσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που έχει σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Τι προσφέρει EPIDOSIS

Η εταιρεία EPIDOSIS με βαθιά γνώση των αγορών και τα φορολογικών καθεστώτων των χωρών του εξωτερικού, εξειδικεύεται στον Εξατομικευμένο Φοροσχεδιασμό για τη διαχείριση των φορλογικών δηλώσεων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλες οι φορολογικές διαδικασίες και υποχρεώσεις σας να ολοκληρώνονται χωρίς λάθη και παραλήψεις που μπορεί να κοστίσουν εκ των υστέρων, πάντα με απόλυτη συνέπεια, εγκυρότητα και επαγγελματισμό.

Επιμέλεια: Τμήμα Λογιστικής Υποστήριξης EPIDOSIS

233

Η παρούσα ανάρτηση έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μέρος εξειδικευμένης παροχής συμβουλών. Εάν θέλετε να υποβάλλουμε τη φορολογική σας δήλωση, επικοινωνήστε άμεσα με την έμπειρη ομάδα της EPIDOSIS στο 2310 477725 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

Κοινοποίηση σε

Περισσότερα

Uncategorized

5 Λόγοι για να Ιδρύσετε / Επεκτείνετε την Επιχείρησή σας στo Εξωτερικό

1. Εξατομικευμένος Φοροσχεδιασμός βασισμένος στη συνδυαστική Φορολογική Νομοθεσία  Ελλάδας  Κύπρου  Βουλγαρίας  Συγκριτικά με το μέσο όρο της φορολόγησης εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευνοϊκός φορολογικός συντελεστής

Accounting

Τομείς Ειδίκευσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ/ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ  (ενδεικτικά συμβάσεις στα πλαίσια της εμπορικής διαχείρισης ήτοι π.χ. συμβάσεις συνεργασίας με πελάτες, παραγγελίες, προσφορές, περιεχόμενο παραστατικών, ΓΟΣ, συμβάσεις πιστώσεων/εκχωρήσεων, επαγγελματικές μισθώσεις, χρηματοδοτική